Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είναι δύσκολο να μη βρεθεί τελικά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Κυριακή για την ειδική Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αν και βέβαια δεν έχουν ληφθεί ακόμη επίσημες αποφάσεις.

Η νέα κυβέρνηση της Ρώμης, όμως, ζητεί από τις Βρυξέλλες μια σαφή αλλαγή πορείας. Με δύο κύρια σημεία: την πραγματική τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera», η Ρώμη δεν δέχεται το ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη καθορίσει το προσχέδιο της συνόδου. Και ο Κόντε δεν θέλει να εγκριθεί η αρχή βάσει της οποίας χώρες της Ε.Ε. μπορούν να στέλνουν πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Iταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, από τη μεριά του, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Rai: «Η εποχή κατά την οποία το Βερολίνο και το Παρίσι αποφάσιζαν τα πάντα έχει τελειώσει. Αυτό αφορά τους μετανάστες, τον τουρισμό, αλλά και την αλιεία».

To 70% των πολιτών στηρίζει την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης
Ο Ματέο Σαλβίνι επιθυμεί ειδικότερα να ενισχυθούν τα νότια σύνορα της Ε.Ε. με πλοία όλων των χωρών- μελών. «Δεν έχουμε αντίρρηση στο να δοθούν χρήματα στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν και τα δικά μας σύνορα, δεν είμαστε χαζοί» τονίζει ο γραμματέας της Λέγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, το 70,1% των Iταλών εγκρίνει την πολιτική της νέας κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ενώ η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, δεν είχαν ξεπεράσει το 50% των ψήφων.

Πολλοί αναλυτές, βέβαια, πιστεύουν ότι η Ιταλία, στο τέλος, θα πρέπει να διαλέξει: ή θα επιμείνει, δηλαδή, στην αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου ή στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων. Διότι είναι δύσκολο θα πετύχει και τα δύο.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης