Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την Τετάρτη τη δημοσιοποίηση από τη Γερουσία των ΗΠΑ της σύνοψης της έκθεσής της που επιβεβαιώνει πως η CIA είχε βασανίσει υπόπτους που κρατούσε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ αποτελεί ένα θετικό βήμα για να αντιμετωπιστεί, δημόσια και με κριτικό τρόπο, το πρόγραμμα κράτησης και ανακρίσεων της CIA, δήλωσε η εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε. Κάθριν Ρέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο τόνισε πως η δημοσιοποίηση της σύνοψης της έκθεσης «γείρει σημαντικά ζητήματα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αμερικανικές αρχές και από πρόσωπα που δρούσαν για λογαριασμό της υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Η ίδια χαιρέτισε την «υπόσχεση του προέδρου Ομπάμα να χρησιμοποιήσει όλη την εξουσία του για να εξασφαλίσει ότι οι μέθοδοι αυτοί δεν θα εφαρμοστούν ποτέ ξανά».

«Η Ε.Ε. καταδικάζει σε κάθε μορφή τους τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση υπό οιεσδήποτε περιστάσεις, περιλαμβανομένων (επιχειρήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», υπενθύμισε η Ρέι και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής πολιτικής μας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών στο πρόγραμμα της CIA, παρά το γεγονός ότι η Πολωνία καταδικάστηκε τον Ιούλιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «συνέργεια» στα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν στο έδαφός της ένας Παλαιστίνιος και ένας Σαουδάραβας πριν μεταχθούν στο Γκουαντάναμο.

Μυστικές βάσεις της CIA υπήρχαν επίσης στη Ρουμανία και στη Λιθουανία, σύμφωνα με μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό (2007).

«Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται στην έκθεση της Γερουσίας δεν συμπεριλαμβάνουν τρίτα κράτη ούτε κράτη μέλη της Ε.Ε.», σχολίασε η Ρέι. «Δεν έχουμε αποδείξεις» συνεργασίας ευρωπαϊκών κρατών, επανέλαβε.

Τη δημοσιοποίηση της έκθεσης χαιρέτισε ως μια ένδειξη «διαφάνειας» και της «ξεκάθαρης πρόθεσης του Αμερικανού προέδρου να τερματίσει» τα βασανιστήρια ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης