Στις 2 Νοεμβρίου του 1815 γεννήθηκε στο Λινκονσάιρ της Αγγλίας ο μαθηματικός, φιλόσοφος και μελετητής Τζορτζ Μπουλ. Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από τη γέννησή του, η Google τιμά τον Μπουλ με το σημερινό της doodle.

Ο Τζορτζ Μπουλ αποτελεί τον θεμελιωτή της συστηματικής μελέτης της λογικής και της γενικότερης εφαρμογής που μπορεί να έχει στην επιστήμη των μαθηματικώνO Τζορτζ Μπουλ εργάστηκε στους τομείς των διαφορικών εξισώσεων και της αλγεβρικής λογικής και είναι ευρύτερα γνωστός ως ο συγγραφέας του «Οι νόμοι της Λογικής». Αποτελεί τον θεμελιωτή της συστηματικής μελέτης της λογικής και της γενικότερης εφαρμογής που μπορεί να έχει στην επιστήμη των μαθηματικών. Ο Μπουλ έλεγε οτι «καμία γενική μέθοδος για την επίλυση ερωτημάτων στη θεωρία των πιθανοτήτων δεν μπορεί να εδραιωθεί εάν δεν αναγνωρίζει ξεκάθαρα τους παγκόσμιους νόμους της σκέψης που είναι η βάση κάθε λογικής».

Ο Μπουλ βραβεύτηκε με το μετάλλιο Κιθ απο τη βασιλική κοινότητα του Εδιμβούργου το 1855 και εκλέχθηκε ως συνεργάτης της βασιλικής κοινότητας το 1857. Έλαβε, επίσης, τιμητικούς τίτλους ως Διδάκτωρ Νομικής απο το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και της Οξφόρδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πραγματείες

Δύο συστηματικές πραγματείες για μαθηματικά θέματα ολοκληρώθηκαν από τον Μπουλ κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η Πραγματεία περί Διαφορικών Εξισώσεων εμφανίστηκε το 1859, και ακολούθησε, τον επόμενο χρόνο, μια πραγματεία για τον Λογισμό των Πεπερασμένων Διαφορών -συνέχεια της προηγούμενης εργασίας. Στο δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο κεφάλαιο των Διαφορικών Εξισώσεων υπάρχει ένας απολογισμός της γενικής συμβολικής μεθόδου και μιας γενικής μεθόδου για την ανάλυση, που περιγράφονται στα απομνημονεύματά του, στις Φιλοσοφικές Συναλλαγές, το 1844.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της ζωής του, ο Μπουλ εργάστηκε σε μια δεύτερη έκδοση των Διαφορικών Εξισώσεων του, και ένα μέρος των τελευταίων διακοπών του το πέρασε στις βιβλιοθήκες της Βασιλικής Κοινωνίας και το Βρετανικό Μουσείο, αλλά έμεινε ατελής. Ο Ισαάκ Τόντχαντερ εκτύπωσε τα χειρόγραφα το 1865 σ’ έναν συμπληρωματικό τόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από το Wikipedia

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης