Αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο φετινό τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα σημερινά αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε στην Ουάσινγκτον το υπουργείο Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται, χρειάστηκε να υπάρξει αναθεώρηση των δικών του εκτιμήσεων για το κόστος της εργασίας όλο το εξάμηνο από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και τον Μάρτιο του 2013. Ταυτόχρονα, προκύπτει και ένα ασφαλιστικό κέρδος για τον κάθε εργοδότη, βάσει κείμενης νομοθεσίας, που αποτιμάται από το υπουργείο στο 0,6% και όχι στο αρχικώς ανακοινωθέν αναιμικό 0,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειωτέον και οι αναλυτές της αμερικανικής οικονομίας δεν είχαν προβλέψει τέτοια άνοδο του κόστους της εργασίας του πρώτους έξι μήνες του 2013. Τούτο έχει προσδώσει πληθωριστική πίεση στην οικονομία και έχει εκτιμηθεί ότι πρέπει να αντισταθμιστεί με εξτρά εργατικό εισόδημα +1,9% σε βάση μηνιαία.

Πάντως η κεντρική τράπεζα, η Fed, κάνει τους σχεδιασμούς της με κριτήριο έναν πληθωρισμό 2% στο 12μηνο, οπότε δεν συντρέχει λόγος για κινητοποίηση και αλλαγή πολιτικής βάσει των ανωτέρω εξελίξεων από την αγορά της εργασίας. Υπενθυμίζεται πως οι μισθοί παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στον τελική διαμόρφωση του ρυθμού πληθωρισμού, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σχεδόν στο 70% του συνολικού κόστους της εργασίας. Φέτος, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν στις ΗΠΑ, σε ποσοστό 0,5% τους μήνες Ιανουάριος – Μάρτιος κι επιπλέον 0,4% έως το τέλος του Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης