Την επιβολή κυρώσεων κατά της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο.

«Θα έχω σήμερα συνομιλίες με τους ηγέτες των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών και θα τούς πείσω να επιβάλουν κυρώσεις-ατομικές και οικονομικές», είπε ο Τουσκ σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας εξέφρασε την ελπίδα η στάση αυτή της χώρας του να βοηθήσει την Ε.Ε. στη λήψη γρήγορων αποφάσεων που είναι τόσο αναγκαίες αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας αναμένεται να συζητήσουν επίσης οι υπουργοί των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας στη συνάντηση που θα έχουν αργότερα στο Παρίσι, όπως δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό «France Inter» η Γερμανίδα πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα. «Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει αμέσως», ανέφερε η Σουζάν Βάζουμ-Ράινερ και πρόσθεσε: «Πρέπει να εξετάσουμε από κοινού την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων».

Όσον αφορά το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν είπε ότι «όλα είναι πιθανά», ωστόσο τόνισε ότι «δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το λαό. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ασκήσουμε περισσότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, κατηγόρησε ευθέως τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς για τους νεκρούς του Κιέβου, λέγοντας ότι «τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα». «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η τελική ευθύνη για τους νεκρούς και τη βία ανήκει στο πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Έχει αίμα στα χέρια του», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Προσβλέπω στην ισχυρή ενότητα του (σουηδικού) κοινοβουλίου σήμερα κατά της βίας και της καταστολής στην Ουκρανία. Άνθρωποι πυροβολούνται και σκοτώνονται στους δρόμους μίας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, πρόσθεσε.

Πάντως, και ο Καρλ Μπιλτ έχει ταχθεί από χθες υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά του ουκρανικού καθεστώτος. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά των συμφερόντων των προσώπων που συνδέονται με τη βία και την καταστολή στην Ουκρανία», ανέφερε σε χθεσινό σχόλιό του στο twitter.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης