Σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλαν οι ΗΠΑ, ζητώντας να διατηρηθεί ο κοσμικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Με αφορμή την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής και την ανάγνωση του Κορανίου προ δύο ημερών μέσα στην Αγια-Σοφιά, η εκπρόσωπος του State Department Χέδερ Νάουερτ είπε πως πρόκειται για ένα μνημείο που έχει «εξαιρετική σημασία» για «πολλές θρησκείες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεπώς απλώς καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τρόπο που σέβεται τη σύνθετη ιστορία της» επεσήμανε.

Η Αγία Σοφία λειτουργεί κανονικά ως κοσμικό μουσείο. Χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος για περισσότερους από τέσσερις αιώνες, όμως αυτό διακόπηκε το 1931, κατά την κοσμική αναμόρφωση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Έπειτα από το αυστηρό μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με την τελετή και την ανάγνωση του Κορανίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε κατηγορώντας την Ελλάδα για αντιδημοκρατική και οπισθοδρομική συμπεριφορά και καταγγέλλοντας καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη – την οποία αποκαλεί «Τουρκική Μουσουλμανική μειονότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ιστορικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, που συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη δικαιώματα, είναι γνωστές» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την κατασκευή ή τη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα ακόμα και κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ενώ βάζει στο κάδρο και τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως οι ελληνικές Αρχές κάθε χρόνο απορρίπτουν τα αιτήματα των μουφτήδων για προσευχή σε ιστορικό τζαμί της πόλης.

«Καλούμε την Ελλάδα να είναι μία σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες» καταλήγει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης