Τη δική τους πολιτική κρίση βιώνουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι Κύπριοι, οι οποίοι αιφνιδίως και μάλλον απρόσμενα αντιμετωπίζουν τις σφοδρές επιπτώσεις που συνεπάγεται το μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η Αριστερά διά του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι συζητά διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση των όρων του μνημονίου αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, όταν τέθηκε ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ξεσηκώθηκε η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι καγκελαρίες της Ευρώπης, ενώ στην Αθήνα έπεσε η κυβέρνηση.

Έκτακτες συνεδριάσεις έχουν τα κυπριακά κόμματα από το μεσημέρι, ενώ στις 23.00 έχει προγραμματιστεί κοινή σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις από την Κύπρο

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πολιτικό συντάκτη του «Astra Radio» Μιχάλη Μιχαήλ και τον δημοσιογράφο του «sigmalive» Θανάση Αθανασίου, οι οποίοι μας μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί στη μεγαλόνησο.

Ο Μιχάλης Μιχαήλ, πολιτικός συντάκτης του Astra Radio Κύπρου μιλά στη zougla.gr

Οι δηλώσεις του δημοσιογράφου από το sigmalive Θανάση Αθανασίου

Ήδη οργανώνονται διαδηλώσεις στη Λευκωσία, κατ’ αρχήν από φοιτητές. Τα ΑΤΜ στην Κύπρο άρχισαν να λειτουργούν κανονικά για αναλήψεις λίγο πριν από το μεσημέρι, αλλά σύντομα εξαντλήθηκαν τα αποθέματα ρευστού στα μηχανήματα. Άλλωστε ήδη λειτουργεί η ρύθμιση ώστε να κατακρατείται ο φόρος αλληλεγγύης σε κάθε ανάληψη. Οι Κύπριοι πολίτες, αιφνιδιασμένοι από τις αποφάσεις στο Eurogroup, έσπευσαν από το πρωί στα ATM αλλά και στα Συνεταιριστικά Ταμιευτήρια -που λειτουργούν το Σάββατο- για να προβούν σε αναλήψεις. Αμέσως διαπίστωσαν ότι τα δίκτυα ήταν αδρανή. Ένας πολίτης, μάλιστα, μετέβη με εκσκαφέα σε Συνεταιριστικό Ταμιευτήριο.

Εντός του τριημέρου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας για τις τελικές τεχνικές ρυθμίσεις τις οποίες συνεπάγεται η μνημονιακή συμφωνία.

Εσπευσμένως αναμένεται να συνεδριάσει και η κυπριακή Βουλή, ώστε να υιοθετηθεί ή να απορριφθεί το μνημόνιο. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι την Τρίτη το πρωί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα οφείλει να λειτουργήσει κανονικά. Αναμένεται κύμα αναλήψεων, το οποίο θα ενισχυθεί αν διαπιστωθούν λειτουργικές ανωμαλίες στις τράπεζες.

Προκειμένου να μην υπάρξει πανικός ως προς τους Έλληνες καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε πως το Ταχυδρομικό Επιμελητήριο θα τις απορροφήσει. Πρόκειται για απόφαση γνωστή ήδη από την Παρασκευή στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Αφορά, δηλαδή, το δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα.

Τι σχεδιάζει το ΑΚΕΛ

Ανοιχτό ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, μετά τη συμφωνία και το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, άφησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. «Μελετούμε έξοδο της Κύπρου ή δημοψήφισμα (για τη συμφωνία) και άλλα ενδεχόμενα» είπε σχετικά, διευκρινίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή στο Πολιτικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επιτέθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση αναφέροντας ότι σύντομα ξέχασε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τα όσα συνέβαιναν στο Eurogroup. Μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του ΡΙΚ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία διότι, αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».

Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε». Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε τον φόβο του ότι αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων, υποστήριξε ότι «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο». Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια που τα εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

Αιχμές για την κυβέρνηση Χριστόφια άφησε, από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επικαλούμενος δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Χρήστος Στυλιανίδης καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση «ατολμία και αναποφασιστικότητα για πολλούς μήνες», που οδήγησε στην οδυνηρή -όπως την αποκάλεσε- απόφαση.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου απείλησε με αποχώρηση δύο φορές από τη δραματική σύνοδο, ενώ σημείωσε ότι ενδεχόμενη άρνηση εκ μέρους της Λευκωσίας θα προκαλούσε άτακτη χρεοκοπία και θα οδηγούσε σε χάος και χάσιμο καταθέσεων.

«Η ιστορική ευθύνη ήταν μεγάλη, έπρεπε κάποιοι να πάρουν την οδυνηρή απόφαση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι όσοι ζητούν έξοδο από το ευρώ έχουν αφελείς απόψεις και δεν αντιλαμβάνονται τις πολιτικές περιπλοκές.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιλλήκας έκανε μεταξύ άλλων λόγο για καταστροφική συμφωνία, ζητώντας δημοψήφισμα ή πρόωρες προεδρικές εκλογές και ενδεχόμενο επιστροφής στην κυπριακή λίρα.

Έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα συνεδριάσει για να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που επιβάλλουν οι αποφάσεις των Βρυξελλών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης