Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εδώ και ένα περίπου χρόνο, δεν έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν τη στρατιωτική ισχύ του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σε μια στιγμή που Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ σπεύδουν να βοηθήσουν τη Βαγδάτη.

«Δεν διαπιστώνετε κάποια σημαντική απώλεια όσον αφορά στον αριθμό των μαχητών που διαθέτει η οργάνωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση των υπηρεσιών που βρίσκεται στη διάθεση του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η δύναμη των ενόπλων του ISIS φτάνει τις 20-30.000, αριθμός που είναι αντίστοιχος με το περυσινό καλοκαίρι, πριν την έναρξη των βομβαρδισμών. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι οι τζιχαντιστές καταφέρνουν, εύκολα ή δύσκολα, να ανανεώνουν τις δυνάμεις τους και να καλύπτουν τις όποιες απώλειές τους.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η κριτική που ασκείται από τις μυστικές υπηρεσίες στην τακτική της αμερικανικής κυβέρνησης στη Συρία και το Ιράκ και, πιο συγκεκριμένα, στην άρνησή του Μπαράκ Ομπάμα να στείλει και χερσαία στρατεύματα. Η συνέπεια είναι ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών ενδέχεται να διαρκέσει και δεκαετίες, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αναφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης