Ραγδαίες αναμένεται να είναι σήμερα οι εξελίξεις για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να απορρίψει την πρόταση του Eurogroup. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει από την Τρίτη το βράδυ συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αλλά επειδή «τρέχει» ακόμα και το «άλλο κυπριακό πρόβλημα», ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, θα έχει σήμερα – πριν από το μεσημέρι – στην έδρα του διεθνούς οργανισμού συνάντηση με τον ειδικό του σύμβουλο για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών έφθασε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και ήδη είχε συναντήσεις με τον βοηθό γενικό γραμματέα για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρεϊ Φέλτμαν, μέλη της ομάδας που χειρίζεται το Κυπριακό στη Γραμματεία, τους μονίμους αντιπροσώπους της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο.

Επίσης, συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας καθώς και με Τουρκοκύπριο αντιπρόσωπο.

Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται ότι θα ενημερώσει τον γενικό γραμματέα για τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ενώ θα συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις του διεθνούς οργανισμού για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ντάουνερ αναχωρεί το βράδυ για την Αυστραλία και θα επιστρέψει στην Κύπρο περί τα μέσα Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμένουν οι Γερμανοί για οικονομική συρρίκνωση

Επιβεβλημένη θεωρεί το Βερολίνο τη συρρίκνωση του «φουσκωμένου» τραπεζικού τομέα της Κύπρου σε επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου μέχρι το 2018, σύμφωνα τουλάχιστον με επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, γνώση της οποίας επικαλούνται τα ΜΜΕ της χώρας.

Χωρίς μείωση του μεγέθους του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα σε κλίμακα ανάλογη της οικονομίας της Κύπρου, όπως υποστηρίζεται, «ο κίνδυνος κυπριακής χρεοκοπίας θα παραμείνει υψηλός».

Γνώση της επιστολής του Σόιμπλε προς τον πρόεδρο της Bundestag, Νόρμπερτ Λάμμερτ, επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Σε αυτήν το γερμανικό ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι ο κυπριακός τομέας πρέπει να «πουλήσει» τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, να μειώσει σημαντικά τις διεθνείς του δραστηριότητες και να επικεντρωθεί στην εγχώρια πιστωτική αγορά.

«Χωρίς συρρίκνωση, θα υπήρχε διαρκώς μεγάλο ρίσκο για χρεοκοπία του κυπριακού κράτους» αναφέρει η επιστολή.

Οι Ρώσοι

Το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο προκάλεσε την αγανάκτηση τoυ Κρεμλίνου και των Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι καλούνται να συμβάλλουν με ποσοστό των καταθέσεών τους στην οικονομική διάσωση της χώρας.

Η ρωσική ηγεσία είναι αγανακτισμένη. «Άδικη, ερασιτεχνική και επικίνδυνη» χαρακτήρισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την απόφαση για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο. Στον απόηχο της απόφασης, οι δύο κορυφαίες ρωσικές τράπεζες, VTB και Sberbank, είδαν τη μετοχή τους να πέφτει κατά 5% στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο αυτές τράπεζες έχουν καταθέσεις στην Κύπρο που υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια.

Όσοι αναζητούν τους λόγους για τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας θα πρέπει να γνωρίζουν μόνο ένα στοιχείο: 78,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακριβώς τόσα επένδυσε, μόνο το 2011, η Κύπρος στη Ρωσία, σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat.

Σε συνέντευξή του στην «DW», o Χάινριχ Στάινχαουερ, διευθυντής του ρωσικού παραρτήματος της τράπεζας των γερμανικών κρατιδίων της Έσσης και Θουριγγίας HELABA, υποστηρίζει ότι «είναι αυτονόητο πως δεν πρόκειται για κυπριακά χρήματα. Πρόκειται για ρωσικά κεφάλαια, τα οποία επανεπενδύονται μέσω Κύπρου. Υπάρχει στο νησί μια υποδομή, με την ίδρυση εταιρειών, οι οποίες στη συνέχεια πραγματοποιούν τις επενδύσεις μέσω Κύπρου. Η σχετική διαδικασία είναι απλή, γεγονός που οι Ρώσοι βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικό. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον, εκτός και αν ληφθούν και νέα μέτρα προς αυτήν τη κατεύθυνση. Προς το παρόν, όμως, δεν θεωρώ πιθανό κάτι τέτοιο».

Ο Μιχάλης ΣαρρήςΚλίμα αβεβαιότητας στους Ρώσους ολιγάρχες

Στις προσπάθειες διαχείρισης της κατάστασης μετά τη χθεσινή απόρριψη του «κουρέματος» των καταθέσεων δηλώνει ότι προσανατολίζεται ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος συναντάται σήμερα στις 11.00 (ώρα Ρωσίας) με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση.

«Η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή, μας αφήνει τώρα να διαχειριστούμε την κρίση όπως εξελίσσεται, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, τα προβλήματα παραμένουν, είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα μεγάλα ποσά τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη διάσωση της Κύπρου» ανέφερε.

Η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή όσα γίνονται στην Κύπρο και για έναν άλλο λόγο. Το 2011 το Κρεμλίνο χορήγησε στην Κύπρο δάνειο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για τεσσεράμισι χρόνια. Η Λευκωσία θα επιθυμούσε την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί τώρα με φόντο την απόφαση για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις. «Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ στο πρακτορείο Interfax.

Μιλώντας στην «DW», ο Γερμανός τραπεζίτης Χάινριχ Στάινχαουερ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που αναμένει από τους Ρώσους επενδυτές μετά την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων: «Υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των Ρώσων επενδυτών, επειδή η απόφαση για το “κούρεμα” των καταθέσεων δεν έχει προηγούμενο. Το ερώτημα που θα θέσουν, ενδεχομένως, Ρώσοι επενδυτές είναι ποια χώρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη. Επιπλέον, το σχεδόν 10% φορολόγησης είναι σημαντικό ποσοστό, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι στη Ρωσία ο φόρος εισοδήματος είναι 13%. Εκείνοι που ενδεχομένως έχουν βγάλει τα χρήματα εκτός Ρωσίας παράνομα θα πρέπει να καταβάλουν τώρα αναγκαστικά φόρο».

Ο ειδικός σε ζητήματα Ρωσίας Χανς/Χένινγκ Σρέντερ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου θεωρεί πιθανό οι Ρώσοι να στραφούν σε άλλες χώρες για επενδύσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων την Ολλανδία, την Αυστρία ή ακόμα και φορολογικούς παραδείσους όπως οι βρετανικοί Παρθένοι Νήσοι.

Εφημερίδες: «Νησί στην καταιγίδα»

Η απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της απασχολούν τον γερμανικό και ευρωπαϊκό Τύπο.

«Νησί στην καταιγίδα» είναι ο τίτλος άρθρου της «Südeutsche Zeitung» για την κατάσταση στην Κύπρο μετά την απόφαση των Βρυξελλών για έκτακτη επιβάρυνση των καταθέσεων. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των Κυπρίων, αλλά και την αντίσταση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι επενδυτές θα έχαναν από ένα “κούρεμα” των καταθέσεων δισεκατομμύρια. Χωρίς, όμως, τη βοήθεια του Κρεμλίνου, η Κύπρος δεν είναι σε θέση να βγει από την κρίση».

Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «… οι Κύπριοι βουλευτές δεν προτίθενται να καταβάλουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Η αντιπολίτευση είναι ενωμένη κατά της απόφασης των Βρυξελλών. Μέχρι να καταλήξουν οι βουλευτές, οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν -τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη- κλειστές, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Τα καταστήματα συνεχίζουν να αποδέχονται πιστωτικές κάρτες και στα ΑΤΜ είναι δυνατή η ανάληψη μικροποσών. Σχεδόν όλοι οι Κύπριοι έχουν προμηθευτεί μετρητά. Σε αντίθεση με την Κυριακή, χθες δεν σχηματίζονταν πια ουρές μπροστά στις κυπριακές τράπεζες».

Παραβιάστηκε μια βασική αρχή

Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» επισημαίνει με αφορμή την απόφαση για επιβάρυνση των κυπριακών καταθέσεων: «Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις συνέπειες της απόφασης. Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να τώρα να διασφαλίσουν ότι οι καταθέτες σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία δεν θα προχωρήσουν σε αναλήψεις των καταθέσεων, οι οποίες φαίνεται ότι δεν είναι πια και τόσο ασφαλείς. Οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η απόφαση για τη φορολόγηση των καταθέσεων είναι ένα έκτακτο και μεμονωμένο μέτρο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, παραβιάστηκε μια βασική αρχή. Μέχρι τώρα στην Ευρώπη οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ήταν εγγυημένες. Από το Σάββατο, όμως, η αρχή δεν ισχύει».

Για τις προσπάθειες οικονομικής διάσωσης της Κύπρου η ισπανική «El Pais» παρατηρεί: «Στην Κύπρο η Ε.Ε. θέλει να σώσει το τραπεζικό σύστημα παραβιάζοντας την αρχή της εγγύησης των καταθέσεων. Το φάρμακο είναι εν τέλει πιο επικίνδυνο από την ασθένεια, διότι δυναμιτίζει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Το παιχνίδι με τις καταθέσεις είναι επικίνδυνο. Και όχι μόνο για την Κύπρο».

Η ελβετική «Neue Zürcher Zeitung» επισημαίνει: «Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν θέλει να στηρίξει με δισεκατομμύρια Ρώσους ολιγάρχες και το ξέπλυμα χρήματος. Με το “κούρεμα” των καταθέσεων, όμως, σπάει ένα ταμπού και ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης. Η εγγύηση για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ δεν ισχύει πια στην Κύπρο. Παρασκηνιακά διεξάγονται τώρα διαπραγματεύσεις για το τι θα γίνει με τους μικροκαταθέτες. Είναι όμως αναξιόπιστο η τρόικα να επιβάλει με όλες της τις δυνάμεις μια απόφαση και μετά να ξεκινά παζάρι γύρω από αυτή».

Πηγές: Φιλελεύθερος, Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης