Μετά από έντονες ζυμώσεις της τελευταίας στιγμής και όπως φαίνεται και διεθνείς παρεμβάσεις, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζνεμόν «παγώνει» τη διαδικασία ανακήρυξης της Καταλονίας σε ανεξάρτητο κράτος και ανοίγει το δρόμο των διαπραγματεύσεων με την ισπανική κυβέρνηση.
Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Καταλονίας και με τους πολίτες, είτε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είτε της ενότητας με την Ισπανία, ο αυτονομιστής ηγέτης ακολούθησε τον «μεσαίο» δρόμο, της συνεννόησης και της διαπραγμάτευσης.

Ο Καταλανός πρόεδρος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ομιλία του στην αποκλιμάκωση της έντασης, δίνοντας ουσιαστικά μία «πάσα» στην ισπανική πλευρά και στον πρωθυπουργό Μαριάνο ΡαχόιΟ Καταλανός πρόεδρος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ομιλία του στην αποκλιμάκωση της έντασης, δίνοντας ουσιαστικά μία «πάσα» στην ισπανική πλευρά και στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Η βασική διακήρυξη σήμερα, ήταν ότι περιμένει από την επόμενη εβδομάδα, ανταπόκριση στο κάλεσμα για διάλογο και εκκίνηση διμερών διαπραγματεύσεων. Καθίσταται σαφές ότι υπαναχώρησε από την τελεσίδικη θέση της άμεσης ανεξαρτησίας, ανταποκρινόμενος ουσιαστικά στο, μάλλον βίαιο κάλεσμα της Μαδρίτης, να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξή της και στέρησε με αυτόν τον τρόπο από το Ραχόι τη δυνατότητα μίας επέμβασης με κατασταλτική μορφή, αφού με τη σημερινή του τοποθέτηση, δεν στοιχειοθετείται παραβίαση του Συντάγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι η βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί η καταλανική κυβέρνηση, θέτοντας όμως την υλοποίησή του σε αναμονή. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να απογοήτευσε τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς σε πλατείες και δρόμους της Βαρκελώνης για να γιορτάσουν την ίδρυση του κράτους της Καταλονίας. Ο Πουτζντεμόν τόνισε ότι δέχεται την ετυμηγορία του λαού και ότι αυτή δίνει το δικαίωμα για ανεξαρτησία.

Επεσήμανε παρ’ όλα αυτά ότι πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες μίας διεθνούς διαμεσολαβητικής παρέμβασης και ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει μπορεί μόνο μέσω του διαλόγου να επιλυθεί.
«Θέλουμε να ακολουθήσω τη βούληση του λαού να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητη. Προτείνουμε όμως την αναστολή της ισχύος του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, για να μπούμε σε μία διαδικασία σταδιακή υλοποίησης της ανεξαρτησίας. Σήμερα κάνουμε μία κίνηση υπευθυνότητας χάριν του διαλόγου», επεσήμανε ο Καταλανός ηγέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και το μόνο που θέλουμε είναι να ψηφίσουμε. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε απλώς να έχουμε μία συνεννόηση, μία νέα συμφωνία με την Ισπανία. Η σχέση μας δεν λειτουργούσε εδώ και χρόνια και πια είναι μη βιώσιμη».

Σημειωτέον ότι η ομιλία του Πουτζντεμόν ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), αλλά ανακοινώθηκε ότι θα καθυστερήσει μία ώρα. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι υπήρξε παρέμβαση και διάλογος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ πιθανόν με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ ΓιούνκερΑναφερόμενος στην ιστορία του σύγχρονου ισπανικού κράτους, είπε ότι μετά το θάνατο του Φράνκο, η Καταλονία έχει προσφέρει πολλά στην ισπανική ομοσπονδία, αλλά ότι φαινόταν να είναι μεταβατικό η Μαδρίτη το θεώρησε de facto ως γεγονός. Επέμεινε στο ότι η Καταλονία δεν απειλεί κάποιον και ότι επιδίωξη είναι η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία στην περιοχή.

Σημειωτέον ότι η ομιλία του Πουτζντεμόν ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), αλλά ανακοινώθηκε ότι θα καθυστερήσει μία ώρα. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι υπήρξε παρέμβαση και διάλογος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ πιθανόν με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κύβος ερρίφθη. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν η έκκληση σε διάλογο θα γίνει δεκτή από το Ραχόι και ποια θα είναι η αντίδραση των «σκληρών» οπαδών της ανεξαρτησίας σε τοπικό κυβερνητικό επίπεδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης