Κλίμα ανησυχίας και έντονου σκεπτικισμού αποτυπώνουν οι πρώτες αντιδράσεις των Βέλγων πολιτικών για τη νίκη Tραμπ, με κάποιους εξ αυτών να κρύβουν με δυσκολία την απογοήτευσή τους.

Δεν απουσιάζουν πάντως και οι φωνές που συνιστούν ψυχραιμία. Παράλληλα, τα ακροδεξιά κόμματα επιδίδονται σε θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ευχή να αποδειχθεί ο Tραμπ ένας «ενωτικός» πρόεδρος που θα είναι ανοιχτός σε έναν «αξιοπρεπή» διάλογο διατύπωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο η χώρα του όσο και οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν από κοινού τις αξίες της ελευθερίας και της ανεκτικότητας.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Εθνικιστώνν Μπατ Ντε Βίβερ κάλεσε τους Βέλγους πολιτικούς να συμφιλιωθούν με τη νέα πολιτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και να μην λησμονούν ότι «οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομία, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και έναν ιστορικό σύμμαχο για το Βέλγιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λακωνικός ήταν ο επικεφαλής της γαλλόφωνης κυβέρνησης της Βαλονίας, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι το γεγονός ότι τον Tραμπ συνεχάρη η Μαρίν Λε Πεν «τα λέει όλα. Έρχονται σκοτεινοί καιροί» προειδοποίησε.

Ως ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς «να ξυπνήσουν πριν να είναι αργά» ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών Έλιοτ Ντι Ρούπο.

«Το γεγονός ότι μια λαϊκίστικη ρητορική γεμάτη μίσος αποδίδει καρπούς, αποδεικνύει ότι υπερβολικά πολλοί Αμερικανοί πολίτες νιώθουν εγκαταλελειμμένοι» συμπληρώνει.

Πανηγυρικούς τόνους χρησιμοποιεί τέλος ο επικεφαλής του (ακροδεξιού και ξενοφοβικού) Vlaams Belang Τομ Βαν Γρικεν εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την εκλογή του Tραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης