Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν οι αποκαλύψεις για τα e-mails της προεκλογικής εκστρατείας «En Marche!» του υποψήφιου για την γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν, επειδή ορισμένοι τις αποδίδουν σε «ρωσικό δάκτυλο». Κι αυτό λίγες ώρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση στις κάλπες.

Η διαρροή των e-mails που έγινε στο διαδίκτυο, προκάλεσε άμεση αντίδραση από το επιτελείο του Μακρόν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε υποστηρίζει: «Η εσωτερική αλληλογραφία και τα οικονομικά στοιχεία υποκλάπηκαν από χάκερς πριν μερικές εβδομάδες και τώρα κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα την 11η ώρα πριν τις εκλογές, έγινε για να προκαλέσει αμφιβολίες και παραπληροφόρηση, επειδή τα θέματα που διέρρευσαν αναμείχθηκαν με ψευδείς πληροφορίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H διαδικτυακή αποκάλυψη των emails Μακρόν, έδωσε την ευκαιρία αμέσως σε πολλές εφημερίδες – όπως η «Daily Telegraph» ή η «New York Times» να δημοσιεύσουν «υποψίες ότι πρόκειται για έργο Ρώσων χάκερς». Παρομοιάζοντας την υπόθεση με «την ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ».

Η Εκλογική Επιτροπή (CNCCEP) προειδοποίησε σήμερα τα γαλλικά ΜΜΕ για «αυστηρές ποινές» σε περίπτωση αναδημοσίευσης του υλικού που διέρρευσε, επειδή όπως ανακοινώθηκε «ένα μεγάλο μέρος του υλικού είναι προφανώς ψευδές», αλλά και διότι ισχύει πλέον το προεκλογικό μπλακ-άουτ των τελευταίων 24 ωρών πριν ανοίξουν οι κάλπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει σχολιασμός για την υπόθεση της διαρροής των e-mails του Μακρόν.

Το υλικό – περίπου εννιά gigabytes διέρρευσε από κάποιον αυτοαποκαλούμενο EMILEAKS στον ιστότοπο Pastebin.

Ο γνωστός άλλος αποκαλυπτικός ιστότοπος WikiLeaks αναδημοσίευσε τις αποκαλύψεις υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σωστή η άποψη ότι έχει γίνει ανάμειξη με ψευδή στοιχεία.

Όπως αναμενόταν άλλωστε και οι συνεργάτες της Κλίντον, αμέσως έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ρωσία ότι βρισκόταν πίσω από την διαρροή των emails της προεκλογική εκστρατείας του Μακρόν.

«Ο Πούτιν διεξάγει πόλεμο εναντίον των δυτικών δημοκρατιών και του προέδρου μας από τη λάθος πλευρά», έγραψε στο Twitter του ο Brian Fallon πρώην υπεύθυνος Τύπου της Χίλαρι Κλίντον.

«Δεν έχουμε ανακαλύψει κάποια ψέματα στην διαρροή της εσωτερικής αλληλογραφίας του Μακρόν, και είμαστε πολύ προβληματισμένοι ότι η προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν μας ξεπέρασε σε ταχύτητα» σχολίασε ο ιστότοπος του WikiLeaks.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης