Διώξεις ασκήθηκαν εναντίον 6 δημοσιογράφων, οι οποίοι κάλυπταν τα επεισόδια στην Ουάσινγκτον την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δημοσιογράφοι, αν και συνελήφθησαν εν ώρα εργασίας, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια και πρόστιμο έως 25.000 δολάρια! 

Για παράδειγμα, ο ρεπόρτερ του ρωσικού δίκτυου RT Alexander Rubinstein που συνελήφθη, κατηγορείται για «υποκίνηση επεισοδίων». Οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι μία μέρα μετά τη σύλληψή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διώξεις αυτές έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από ΜΜΕ και Ενώσεις Δημοσιογράφων. «Η σύλληψη του ρεπόρτερ επειδή έκανε τη δουλειά του αποτελεί ευθεία παραβίαση της δημοσιογραφικής ελευθερίας, γεγονός ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό για τη χώρα που αυτοπροσδιορίζεται ως ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελευθερία του Τύπου», αναφέρει το RT, επισημαίνοντας ότι η νομική υπηρεσία του δικτύου θα υπερασπιστεί τον ρεπόρτερ της μέχρι τέλους.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις έγιναν κι από Ενώσεις, όπως η «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», που ζήτησε την απόσυρση των κατηγοριών για τους δημοσιογράφους. 

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης