Σε αντιπαράθεση βρίσκεται η αστυνομία της Βικτόριας με το Facebook, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της 29χρονης υπαλλήλου του ABC Τζιλ Μαχρ.

Η αστυνομία αναγνωρίζει ότι οι χρήστες του Facebook συνέβαλαν ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο φερόμενος ως βιαστής και δολοφόνος της άτυχης κοπέλας. Τώρα, όμως, προειδοποιεί ότι τα σχόλια που γίνονται εις βάρος του κατηγορουμένου ενδέχεται να μην επιτρέψουν να γίνει δίκαιη δίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι είναι αθώοι, έως ότου αποδειχθεί δικαστικά η ενοχή τους και δεν επιτρέπεται να γίνονται χαρακτηρισμοί εις βάρος τους μέχρι την καταδίκη τους, αν φυσικά αυτή προκύψει.

Η αστυνομία ζήτησε από το Facebook να αφαιρέσει μια σελίδα που δημιουργήθηκε για να εντοπιστεί η Τζιλ Μαχρ και η οποία μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωσε 120.000 likes. Παράλληλα, μέσω του Facebook έγινε άμεση κινητοποίηση χθες, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να συγκεντρωθούν πάνω από 30.000 άτομα σε πορεία στο προάστιο του Μπράνσγουικ για να τιμήσουν τη μνήμη της 29χρονης.

Το Facebook, σύμφωνα με την αστυνομία, αρνείται να συμμορφωθεί και ορισμένοι σκέπτονται να του κηρύξουν «μποϊκοτάζ» για να ένα δεκαπενθήμερο, προκειμένου να το υποχρεώσουν να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη σελίδα για την Τζιλ Μαχρ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αντικειμενική και δίκαιη δίκη του φερόμενου ως δολοφόνου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη από την αστυνομία ο 41χρονος Άντριαν Μπάλεϊ από το Κόμπουργκ, εναντίον του οποίου η αστυνομία απήγγειλε διάφορες κατηγορίες, όπως αυτές της απαγωγής, του βιασμού και της δολοφονίας της 29χρονης Τζιλ, η οποία έμενε στην περιοχή και εργαζόταν στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC.

Ο δράστης φέρεται να απήγαγε τη νεαρή κοπέλα τα ξημερώματα της προπερασμένης Παρασκευής στο Sydney Rd., όταν επέστρεφε σπίτι της από ένα μπαρ της περιοχής, όπου είχε πάει για να γιορτάσει τα γενέθλια μιας συναδέλφου της.

Όταν έγινε γνωστή η σύλληψη του δράστη, ο πρωθυπουργός της Βικτόριας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει τρία εκατομμύρια δολάρια για να τοποθετηθούν περισσότερες κάμερες κλειστού κυκλώματος (γνωστές ως CCTV) σε διάφορες περιοχές και δρόμους της Μελβούρνης, όπου λαμβάνουν χώρα βίαια επεισόδια.

Οι επιπλέον κάμερες θα τοποθετηθούν τους προσεχείς 12 μήνες, κυρίως σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, μπιραρίες, καταστήματα και περιοχές όπου συχνάζουν τα βράδια πολλά άτομα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρωθυπουργός, Τεντ Μπέιλιου, δήλωσε ότι έδωσε ήδη εντολή να γίνει έλεγχος στο υπάρχον σύστημα καμερών CCTV, ενώ, παράλληλα, ζήτησε να τοποθετηθούν περισσότερες κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «γίναμε όλοι μάρτυρες του πόσο χρήσιμες είναι οι κάμερες αυτές για τη σύλληψη των ατόμων που παραβαίνουν τον νόμο».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης