Χρέος, έλλειμμα στον προϋπολογισμό, περικοπές δαπανών. Λέξεις οι οποίες έχουν ενταχθεί πλέον στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά από τα Μ.Μ.Ε. κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που πλήττει το χωριό τους, οι κάτοικοι στη Ρασκέρα της Ισπανίας, προσήλθαν τη Μ. Τρίτη, στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν αν τελικά θα επιτραπεί η ελεύθερη καλλιέργεια… μαριχουάνας για την αποπληρωμή των χρεών. Εφόσον το 75% ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, τότε το επταμελές Δημοτικό Συμβούλιο θα ανάψει το «πράσινο» φως για τις πρώτες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το Associated Press, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δημοτικού Συμβουλίου, 308 κάτοικοι τάσσονται υπέρ (56,3%), με 293 να απαντούν αρνητικά.

«Είναι μια ευκαιρία για να βγούμε από την κρίση», τόνισε ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μαριχουάνα αποτελεί ένα “κακό” ναρκωτικό, ωστόσο πλέον η Ρασκέρα έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως, επομένως αυτό είναι καλό για όλους εμάς», πρόσθεσε.

Εφόσον τελικά τα 3/4 του χωριού ταχθούν υπέρ, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο το Κοινοβούλιο της Ισπανίας να μην επιτρέψει την εφαρμογή της απόφασης καθώς στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα η καλλιέργεια και η πώληση μαριχουάνας θεωρείται παράνομη.

Η Ρασκέρα αριθμεί συνολικά 960 κατοίκους και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Καταλονίας. Η ιδέα για την αποπληρωμή των χρεών μέσω της πώλησης μαριχουάνας τέθηκε για πρώτη φορά προς συζήτηση τον περασμένο Μάρτιο. Το συνολικό χρέος της πόλης φθάνει τα 1,3 εκατ. ευρώ, με τις τοπικές Αρχές να εκτιμούν πως περίπου 40 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τις καλλιέργειες.

Η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη (23%), την ίδια στιγμή που 1 στους 2 νέους παραμένει άνεργος.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης