Ξεπέρασε την κάθε φαντασία η έρευνα του δημοσιογράφου Μπράιαν Γρόου για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reutes, σχετικά με την προσφορά και την πρόσβαση στην αγορά ανθρωπίνων οργάνων στις ΗΠΑ.

Ο δημοσιογράφος κατάφερε να αγοράσει στο διαδίκτυο μια… σπονδυλική στήλη και δύο κεφάλια.
«Μετά από μερικά e-mails, ένας έμπορος ανθρωπίνων οργάνων πούλησε στον δημοσιογράφο του Reuters, Brian Grow, δύο κεφάλια και μια σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη προήλθε από έναν νεαρό άνδρα. Οι γονείς του ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν καν να τον θάψουν. Και λένε πως δεν γνώριζαν πως το σώμα του επρόκειτο να πωληθεί», αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πως ξεκίνησε το ρεπορτάζ

Το ρεπορτάζ ξεκίνησε με στόχο την ανάδειξη της περιπέτειας του 24χρονου Κόντι Σόντερς που απεβίωσε μετά από πολλά χρόνια παραμονής στα νοσοκομεία.

«Ο Κόντι Σόντερς γεννήθηκε το 1992 με προβληματικά νεφρά και μια τρύπα στην καρδιά. Πέθανε ανήμερα των 24ων γενεθλίων του. Μέχρι τότε είχε υποβληθεί σε 66 χειρουργεία και σε 1.700 θεραπείες αιμοκάθαρσης, λένε οι γονείς του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 2 Αυγούστου του 2016, ο νεαρός πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το σπίτι, μετά από μία ακόμη αιμοκάθαρση. Οι γονείς του ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν να τον θάψουν ή να τον αποτεφρώσουν. Έτσι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του σε έναν οργανισμό που ονομάζεται «Restore Life USA». Ο οργανισμός πουλά σώματα που έχουν δωριστεί, είτε ολόκληρα, είτε ως όργανα. Αποδέκτες είναι ερευνητές, πανεπιστήμια, ερευνητικές εγκαταστάσεις και άλλα».

Οι γονείς του άτυχου νεαρού ζουν σε τροχόσπιτο σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας

Το θέμα, ωστόσο, είχε λάβει μία διαφορετική διάσταση. Όπως αποκαλύφθηκε, έναν μήνα μετά τον θάνατο του 24χρονου, ο οργανισμός πούλησε την σπονδυλική του στήλη. Η συναλλαγή απαιτούσε απλά την ανταλλαγή μερικών e-mails και 300 δολάρια, συν τα μεταφορικά. Αγοραστής ήταν o δημοσιογράφος του Reuters.

Τι λένε οι ειδικοί

Για να ολοκληρώσει το ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος απευθύνθηκε στην Αντζελα Μακάρθουρ, διευθύντρια του προγράμματος δωρεάς οργάνων της Ιατρικής Σχολής της Μινεσότα.

Σκοπός ήταν κατά το ρεπορτάζ να μην παραβιαστεί κανένας νόμος και να μην κινδυνέψει κανένας. Εν τέλει, η διευθύντρια πήρε την σπονδυλική στήλη και τα κεφάλια που αγόρασε το Reuters στην ιατρική σχολή.

Αντζελα Μακάρθουρ, διευθύντρια του προγράμματος δωρεάς οργάνων της Ιατρικής Σχολής της Μινεσότα.

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Ο καθένας θα μπορούσε να τα είχε παραγγείλει και να είχε ζητήσει να μεταφερθούν στο σπίτι του για οποιοδήποτε λόγο θα ήθελε», τόνισε, εμφανώς προβληματισμένη από την ευκολία με την οποία αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα όργανα.

Η φτώχεια οδηγεί σε αυτά τα φαινόμενα

Η άνθηση του συγκεκριμένου εμπορίου είναι τόσο μεγάλη που ικανός αριθμός συγγενών αποφεύγει την πανάκριβη εκταφή των ανθρώπων του, πουλώντας τα λείψανα, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ.

Το ρεπορτάζ του Reuters καταλήγει με το εξής ερώτημα: «Παραβιάζεται κάποιος ή κάποιοι νόμοι και αν ναι, ποιες οι επιπτώσεις για τους παραβάτες; Η απάντηση είναι όχι και καμία».

Δεν παραβιάζονται νόμοι και ο έμπορος δεν διατρέχει κανέναν νομικό κίνδυνο, διότι ναι μεν είναι παράνομη η διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στις ΗΠΑ, ωστόσο κανείς νόμος δεν απαγορεύει την πώληση οργάνων που έχουν δωριθεί για έρευνα.

Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης