Οι ειδικοί του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ), που έχουν αναλάβει την επίβλεψη της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, δεν έχουν κανένα λόγο να αμφιβάλλουν για τις πληροφορίες που τους έδωσαν οι αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης, διαβεβαίωσε σήμερα ο οργανισμός.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για τις πληροφορίες που μας έδωσε το συριακό καθεστώς», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΟΑΧΑ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Χάγη, όπου είναι η έδρα του οργανισμού. Το όνομα του αξιωματούχου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα για λόγους ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος αναφερόταν στον κατάλογο με τις τοποθεσίες παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων, τον οποίο παρέδωσε η Δαμασκός στον ΟΑΧΑ στις 19 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας μέχρι τα μέσα του 2014. Η Δαμασκός αναμένεται να παραδώσει συμπληρωματικές πληροφορίες για το χημικό της οπλοστάσιο.

Μια ομάδα περίπου 20 ειδικών του ΟΑΧΑ θα αναχωρήσει αύριο Δευτέρα από τη Χάγη για να μεταβεί στην Δαμασκό. Αυτοί θα επιθεωρήσουν τις τοποθεσίες που τους έχει γνωστοποιήσει η Συρία και ήδη από την Τρίτη θα ξεκινήσουν να συναντώνται με Σύρους αξιωματούχους.

Οι συναντήσεις αυτές θα έχουν, εκτός των άλλων, στόχο να βοηθήσουν τη συριακή κυβέρνηση να καταστήσει μη λειτουργικές τις κυριότερες εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, όπως απαιτείται βάσει της απόφασης 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας, διευκρίνισε ο αξιωματούχος του ΟΑΧΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προτεραιότητά μας είναι να καταστούν μη λειτουργικές οι εγκαταστάσεις παραγωγής» χημικών όπλων, υπογράμμισε ο Μάικλ Λούαν εκπρόσωπος του ΟΑΧΑ.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης