Με εντονότατη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κατάσταση στο Κίεβο, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση – αλλά και αφήνοντας αιχμές για την στάση των ξένων κυβερνήσεων.

Νέα ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ε.Ε εξαπέλυσε η Μόσχα χαρακτηρίζοντας την βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτήν την δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιρρίπτει στην αντιπολίτευση την ευθύνη τις κλιμάκωσης και δείχνει τις Βρυξέλλες περίπου ως «ηθικό αυτουργό». «Από το ξεκίνημα της κρίσης, (σ.σ: δυτικοί διπλωμάτες και Ευρώπη) έκλειναν τα μάτια στην επιθετική συμπεριφορά των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις ενθάρρυναν με αυτήν τους την στάση σε κλιμάκωση και προκλήσεις», τόνισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, με την επιδείνωση της κατάστασης, επέστρεψε η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας. Πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκβάλτερ Στάινμαϊερ, είχε επαναφέρει το ενδεχόμενο, καλώντας να επανεξεταστεί το θέμα.

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε ανοικτά σε επιβολή κυρώσεων, λέγοντας πως θα συνομιλήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες «ώστε να τους πείσω να επιβληθούν προσωπικές και οικονομικές κυρώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση της Αθήνας
Η Ελλάδα, προεδρεύουσα χώρα το τρέχον εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασε με έντονο τρόπο την βίαιη κλιμάκωση στην Ουκρανία και κάλεσε τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«H διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στο κέντρο του Κιέβου, τις τελευταίες ώρες. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία δεν αποτελεί λύση, αλλά μόνο επιτείνει το αδιέξοδο», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ουκρανικός λαός οφείλει να αναλογιστεί ότι η επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν από αυτά που τον χωρίζουν», καταλήγει η Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης