Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών, όπου το Εθνικό Μέτωπο (FN) -που έχει ταχθεί κατά της μετανάστευσης- ελπίζει να κερδίσει την πρώτη θέση, ενισχύοντας την πρόεδρο του Μαρίν Λε Πεν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις περιορισμένες εξουσίες των περιφερειακών συμβούλων που θα εκλεγούν στους διάφορους «νομούς» του περίπλοκου διοικητικού συστήματος της Γαλλίας, το οποίο ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι θα το αναμορφώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, αυτή η αναμόρφωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα του φόβου που έχει η πολιτική ελίτ της Γαλλίας για το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν.

Μάλιστα τόσο ο Ολάντ και οι υπουργοί του όσο και οι συντηρητικοί αντίπαλοί του διεξήγαγαν περιοδείες σε όλη τη χώρα, σε μια έκκληση της τελευταίας στιγμής προς το εκλογικό σώμα για ψήφο στα κόμματά τους.

Το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο θέλει επιστροφή της Γαλλίας στο φράγκο και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ευνοείται από ένα κύμα δυσαρέσκειας κατά των «παραδοσιακών» πολιτικών και αυτό ήδη έχει αποτυπωθεί από την πρώτη θέση που κατέλαβε στις ευρωεκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με το UMP του Νικολά Σαρκοζί, με τους Σοσιαλιστές του Ολάντ να ακολουθούν στην τρίτη θέση.

Τα τελευταία στοιχεία δίνουν στο FN 29%, στο UMP 28% και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 19%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης