Μυστήριο καλύπτει τους βομβαρδισμούς σε ερευνητικό στρατιωτικό κέντρο της Συρίας. Η Δαμασκός δείχνει το Ισραήλ, το οποίο, όμως, τηρεί σιγήν ιχθύος. Για σφοδρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου κάνει λόγο η Ρωσία.

Μέχρι στιγμής ούτε η ισραηλινή κυβέρνηση αλλά ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις ή σχολιασμό για τους βομβαρδισμούς δυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με ενημερωτικά δίκτυα της Συρίας, οι βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο ερευνητικό κέντρο του συριακού στρατού στην Τζαμράγια, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από τη Δαμασκό και πολύ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, και σ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συριακή κρατική τηλεόραση αμέσως μετέδωσε ότι «σημειώθηκαν σοβαρές υλικοτεχνικές ζημιές από βομβαρδισμούς, οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή του κτηρίου». Αντιδράσεις υπήρξαν αρχικά μόνο από τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως τα πυρά που έπληξαν τον στρατιωτικό στόχο, στην ουσία, κατευθύνονταν κατά ανταρτών. Με ανακοίνωση του συριακού στρατού, οι ισχυρισμοί αυτοί των ανταρτών θεωρούνται «αβάσιμοι».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι καταδικάζει την «ισραηλινή βομβαρδιστική επίθεση στη Συρία», λέγοντας πως στράφηκε εναντίον «ενός κέντρου που ήταν καθαρά ερευνητικό». Χαρακτήρισε, μάλιστα, την επίθεση ως «εκδήλωση βάρβαρης επιθετικότητας», εκφράζοντας «πλήρη αλληλεγγύη απέναντι στον συριακό στρατό και τον λαό». Ήδη από χθες είχε αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν «στρατιωτικές ασκήσεις» πάνω από τον Νότιο Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν μεταδώσει ότι στρατιωτικό κομβόι με αντιβομβαρδιστικούς εξοπλισμούς, ρουκέτες και άλλα όπλα κατευθυνόταν από τη Συρία προς τα σύνορα με τον Λίβανο. Το πρακτορείο Reuters επικαλείται πληροφορίες ότι η Συρία προωθούσε όπλα από το Ιράν στον Λίβανο και ειδικότερα στη «συμμαχική δύναμη» Χεζμπολάχ, κάτι που φαίνεται να συμμερίζονται και κύκλοι αξιωματούχων των ΗΠΑ. Η Χεζμπολάχ δεν αναφέρθηκε στην επίμαχη αυτοκινητοπομπή, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επίθεση είχε ως στόχο να εμποδίσει τις ισλαμικές δυνάμεις της περιοχής να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, διαψεύδεται η πληροφορία ότι βομβαρδίστηκε οποιαδήποτε αυτοκινητοπομπή. Ουδέν σχόλιο για τα γεγονότα έχει γίνει από την ισραηλινή κυβέρνηση. Πρόσφατα το Ισραήλ είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες ότι το καθεστώς Άσαντ προσπαθεί να περάσει μέσω της Συρίας χημικά όπλα στη Χεζμπολάχ καθώς και σε άλλα επαναστατικά δίκτυα που στρέφονται κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, η αρμόδια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών που επιτηρεί την κατάσταση στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Έντονη αντίδραση από τη Ρωσία

Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες για την υπόθεση, άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τους φερόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά συριακών στόχων. Χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαράδεκτη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, «εάν οι μέχρι τώρα πληροφορίες ευσταθούν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά απροκάλυπτων εναέριων επιθέσεων εναντίον στόχων που βρίσκονται σε ξένα εδάφη κυριάρχων κρατών. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία θρασεία προσβολή της Χάρτας του ΟΗΕ και είναι ανεπίτρεπτη, οποιαδήποτε κι αν είναι τα κίνητρα που κρύβονται πίσω της».

Η Μόσχα είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος και έχει επανειλημμένα καταδικάσει οποιαδήποτε έξωθεν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Καταδικάζοντας τη σιωπή της ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά με τους ισχυρισμούς και τις έως τώρα πληροφορίες για την υπόθεση, η ρωσική ανακοίνωση ανέφερε: «Για ακόμη μία φορά καλούμε να τερματιστεί η βία στη Συρία». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οποιαδήποτε ξένη επέμβαση είναι απαράδεκτη, καθώς επίσης και ότι «η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των εσωτερικών δυνάμεων της Συρίας θα πρέπει να διεξαχθεί με βάση τη συμφωνία της Γενεύης της 30ής Ιουνίου 2012».

Οι σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ είχαν σημειώσει βελτίωση τα τελευταία χρόνια, καθώς εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί ενισχύονταν, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Steve Rosenberg. «Οι στενές σχέσεις του Κρεμλίνου με το καθεστώς Άσαντ εξηγούν την ανησυχία για τους βομβαρδισμούς» υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC.

Οι στόχοι του Ισραήλ

Κέντρο Jamraya: εκεί υποστηρίζεται ότι κατασκευάζονται χημικά όπλα.

Αυτοκινητοπομπή με όπλα: πομπή που, όπως μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέφερε ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-17 σε βάσεις των Hezbollah στον Λίβανο από το Ιράν μέσω συριακού εδάφους.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς στο Ισραήλ κυκλοφορούσαν έντονες ανησυχίες μήπως τα όπλα που διοχετεύονται από το Ιράν, αλλά και τα χημικά όπλα που φέρεται να διαθέτει η Συρία, πέσουν στα χέρια μαχητικών ομάδων σιιτών, όπως οι Χεσμπολά του Λιβάνου.

Πάντως, έως τώρα, ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ έχουν σχολιάσει τους βομβαρδισμούς. Τις πληροφορίες δεν επιβεβαίωναν ούτε λιβανικές στρατιωτικές πηγές. Το παράδοξο είναι πως το 2008 η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως οι εγκαταστάσεις στην Jamraya που βομβαρδίστηκαν χθες από το Ισραήλ «δεν είχαν ειρηνικούς σκοπούς».

Διπλωματικές σχολιαστές υποστήριζαν στο ΒΒC πως ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον της Συρίας δημιουργεί μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση Ιρανών αξιωματούχων, ότι «οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση εναντίον της Συρίας θα εκληφθεί ως επίθεση εναντίον του Ιράν».

Πληροφορίες από ΒΒC- Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης