Με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Γερμανίας και την επίλυση σειράς διαφωνιών πραγματοποιείται η μονοήμερη επίσκεψη εργασίας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπονται συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ καθώς και με ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί και την τουρκική Εθνοσυνέλευση, για να δει τις ζημιές που προκλήθηκαν το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι Ερντογάν και Γιλντιρίμ θα θέσουν στην Άνγκελα Μέρκελ το θέμα της έκδοσης Γκιουλενιστών που διέφυγαν στη Γερμανία. Παράλληλα, αναμένεται να θέσουν ζήτημα για τους 40 στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ που διαμένουν στην Τουρκία καθώς και για δικαστικούς, όπως ο Ζεκέρια Οζ και ο Τζελάλ Καρά.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν, ακόμη, ότι στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθεί και το προσφυγικό, το Συριακό καθώς και άλλα διμερή ζητήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hürriyet», η Άγκυρα θα θέσει επίσης και θέμα της στρατιωτικής βάσης του Ιντζιρλίκ και θα επιμείνει να πάρει εικόνες από τη Γερμανία που συνέλεξαν ερευνητικά αεροσκάφη Tornado για το YPG (Κούρδους Συρίας). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία αρνείται να δώσει εικόνες στην Τουρκία πέραν από αυτές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η επίσκεψη της Μέρκελ είναι η τρίτη που πραγματοποιείται σε ανώτατο επίπεδο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έπειτα από τις επισκέψεις του τέως Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά τα κρίσιμα ζητήματα

Η Άγκυρα θέλει την έκδοση του δημοσιογράφου της «Cumhuriyet» Τζαν Ντουντάρ, για τον οποίο υπάρχει ένταλμα σύλληψης και του οποίου η συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ έχει εξαγριώσει την τουρκική πολιτική ηγεσία. Ο Ντουντάρ αργότερα βραβεύθηκε από τη γερμανική δημοσιογραφική ένωση. Από την άλλη, η γερμανική εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη κατασκοπεία από Τούρκους ιερωμένους που εστάλησαν στη Γερμανία από το τουρκικό Υπουργείο Θρησκευμάτων, «για να διαπιστώσουν αν σε τζαμιά γίνεται προπαγάνδα από Γκιουλενιστές ή ακραίους ισλαμιστές».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον θρησκευτικό της ακόλουθο από την πρεσβεία στη Χάγη, όταν οι ολλανδικές Αρχές τον κατηγόρησαν ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για το κίνημα Γκιουλέν στη χώρα.

Οι τουρκικές Αρχές είναι επίσης ενοχλημένες επειδή η Γερμανία δεν δίνει πληροφορίες για τις θέσεις των Κούρδων ανταρτών της Συρίας YPG, που έχουν συγκεντρώσει τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado που χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Μπόρις Ναντ θύμισε ότι εντολή των γερμανικών Tornado είναι να συλλέγουν αεροφωτογραφίες που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία. Με αυτό το κριτήριο γίνεται η επιλογή των φωτογραφιών που καταχωρούνται σε τράπεζα δεδομένων. Σε αυτήν την τράπεζα έχουν πρόσβαση όλες οι συμμαχικές δυνάμεις, δηλαδή και η Τουρκία.

Κυρίαρχο ζήτημα, πάντως, παραμένει η συνέχιση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, που κινδυνεύει μετά την κρίση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Άγκυρας-Αθηνών για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Τη συμφωνία αυτή είχε διαπραγματευθεί η Μέρκελ με τον προηγούμενο πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Τουρκία, επίσης, επιμένει να αρθεί η βίζα στους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ε.Ε. Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους επειδή οι Γερμανοί έχουν σχολιάσει με δυσμενή σχόλια τις διώξεις και την καταστολή των ελευθεριών που έχουν επιβληθεί μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.

Όχι μόνο για ανταλλαγή απόψεων στην Άγκυρα

Η Τουρκία είναι για την Ε.Ε. «ένας εξαιρετικά σημαντικός γείτονας και εταίρος», με τον οποίο η Γερμανία διατηρεί στενές σχέσεις και λόγω των «εκατομμυρίων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής» που ζουν στη χώρα, δήλωσε στο χθεσινό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Στόχος της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Άγκυρα είναι να καταλήξει με τους Τούρκους συνομιλητές της σε «κοινές λύσεις» στη βάση κοινών συμφερόντων. Εκτός από τα διμερή θέματα και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, την κατάσταση στη Συρία αλλά και το Κυπριακό.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφώνησε με εκτιμήσεις κύκλων της γερμανικής αλλά και της τουρκικής αντιπολίτευσης, ότι η επίσκεψη της κας Μέρκελ συνιστά στήριξη προς τον κ. Ερντογάν λίγο πριν από το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων. «Δεν συμμερίζομαι αυτήν την εντύπωση» τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ. «Ούτε έχει κάποια σχέση με τους σκοπούς του ταξιδιού και ούτε θα έχει κάποια σχέση με τις θέσεις που θα υποστηρίξει η καγκελάριος στην Άγκυρα» πρόσθεσε. Άλλωστε, «το να κόψεις το νήμα του διαλόγου – σίγουρα δεν θα ήταν μια λογική λύση».

*Με πληροφορίες από hurriyetdailynews.com / Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης