Αρκετές περιοχές του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν ψηφίζουν εδώ και χρόνια το ακροδεξιό κόμμα NPD. Οι ακροδεξιές ιδέες δεν έχουν όμως μόνο πολιτικές ή κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και δυσμενείς οικονομικές.

«Ρατσισμός, αντισημιτισμός και ακροδεξιά δεν έχουν θέση εδώ!» αναγράφεται σε πλακάτ μπροστά από την οικοδομική εταιρεία «Μπετόν Σέρβις Βίτενμπουργκ» στο ανατολικογερμανικό αυτό κρατίδιο. Με το πλακάτ, βέβαια, δεν πείθουν κάποιους νεοναζί να εγκαταλείψουν τα «πιστεύω» τους. Η επιχείρηση, όμως, θέλει με τον τρόπο αυτό να τονίσει ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άχιμ Φρόιτσχαϊμ ,εκπρόσωπος της περιφέρειας Φόρπομερν-Γκράιφσβαλντ, όπου το ακροδεξιό κόμμα NPD αποσπά υψηλά ποσοστά στις εκλογές, θεωρεί ότι τα ακροδεξιά «πιστεύω» πολλών κατοίκων εκφράζουν τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία τους. «Κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν και ιδίως σε προεκλογικές περιόδους, όταν οι τουρίστες περνούν κάτω από πλακάτ με συνθήματα του ακροδεξιού κόμματος, δημιουργούνται οι χειρότερες εντυπώσεις. Και αυτό έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Όταν κάποιος επίδοξος επενδυτής πληροφορηθεί την κατάσταση αυτή, το πιθανότερο είναι πως θα προτιμήσει έναν άλλο τόπο για να επενδύσει τα χρήματά του ή να δημιουργήσει την επιχείρησή του» σημειώνει.

Αποφεύγουν οι επενδυτές το κρατίδιο;

Για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η ευρεία αποδοχή των νεοναζί στο κρατίδιο Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν προειδοποιούν σε ειδικό φυλλάδιο ο Γερμανικός Σύνδεσμος Συνδικαλιστικών Οργανώσεων DGB και η Ένωση Επιχειρηματικών Συνδέσμων του κρατιδίου VUMV. Όπως σημειώνεται, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να πληγεί σημαντικά ο τουρισμός, στον οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία του κρατιδίου. Όμοιοι είναι οι κίνδυνοι και για το επιχειρηματικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπίργκιτ Νόιμαν, σύμβουλος επιχειρήσεων του Γερμανικού Συνδέσμου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, δήλωσε στην «Deutsche Welle»: «Ο κόσμος και τα μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν ότι το ακροδεξιό NPD έχει μπει στην τοπική Βουλή και ότι έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Η φήμη του κρατιδίου είναι συνεπώς κακή και αυτό αποτρέπει επενδυτές να έρθουν στο Μέκλενμπουρκ-Φόρπομερν».

Για να αντιστραφεί το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα, αρκετές επιχειρήσεις στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο συμμετέχουν δημόσια σε προσπάθειες αποστασιοποίησης από ακροδεξιές ιδέες. Μαζί με τους εργαζομένους και συνεργαζόμενες εταιρείες αποκηρύσσουν ρατσιστικές απόψεις και καταδικάζουν την πρακτική των διακρίσεων.

Βεστερβέλε: «Καλύτερα νομικά μέσα αντιμετώπισης του ρατσισμού»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται καλύτερα νομικά μέσα για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό σε κράτη-μέλη της» δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στη συνέλευση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου που διεξάγεται στη Βουδαπέστη.

Καθώς εντείνονται τα φαινόμενα ρατσισμού κατά των Εβραίων και των Ρομά στην Ουγγαρία, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι οι νομικές επιλογές που έχει η Ε.Ε. για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των δημοκρατικών κανόνων κυμαίνονται μεταξύ πολύ αδύναμων μέτρων και πολύ ισχυρών μέτρων.

Τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να αναλαμβάνει δράση, όταν παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσει τα περίπλοκα βήματα που ισχύουν τώρα για τις περιπτώσεις αυτού του είδους.

Όμως, στην πρόταση αυτή, η οποία – όπως δήλωσε ο Βεστερβέλε – υποστηρίζεται από περίπου τα τρία τέταρτα όλων των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., δεν κατονομάζονται χώρες που εγείρουν ανησυχία και δεν αναφέρονται κάποια συγκεκριμένα σχέδια.

Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση «στο Βερολίνο ή τη Βουδαπέστη ή οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη ή τον κόσμο» κατέληξε ο Βεστερβέλε, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που είχε αρχίσει η ιστορική δίκη των νεοναζί στο Μόναχο, με βασική κατηγορούμενη την Μπεάτε Τσέπε, η οποία δικάζεται για συνέργεια στον φόνο δέκα ανθρώπων, 8 Τούρκων, ενός Έλληνα και μίας Γερμανίδας αστυνομικού, την περίοδο 2000-2007.

Η τριήμερη σύνοδος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου σχεδιάζει να εκδώσει μία μελέτη που θα επικεντρώνεται στην άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Η Γερμανία ψάχνει απαντήσεις

Η έναρξη της από καιρό αναμενόμενης δίκης για τα εγκλήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU στο Μόναχο κυριαρχεί στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.

Η «Neue Osnabrücker Zeitung» γράφει: «Μετά τη φάρσα του προοιμίου, το ζήτημα θα είναι, επιτέλους, η ουσία. Η συζήτηση γύρω από διαδικαστικά θέματα κάλυψε τον ουσιαστικό πυρήνα. Αυτή η δίκη πραγματοποιείται επειδή υπήρξε στη Γερμανία χειροπιαστή ακροδεξιά τρομοκρατία επί χρόνια, σε όλη τη γερμανική επικράτεια και χωρίς να γίνει αντιληπτή».

Σχολιάζοντας το φαινόμενο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» διαπιστώνει: «Είναι χειρότερα από την περίπτωση της Λερναίας Ύδρας. Πριν ακόμη κοπεί το κεφάλι του τερατώδους πολιτικού εγκλήματος, φυτρώνει αμέσως άλλο. Ενώ η κοινωνία ήταν επί χρόνια απασχολημένη με την ισλαμική τρομοκρατία, αποδεικνύεται ότι στη Γερμανία υπάρχει ένα είδος τρομοκρατίας που δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο, μεταξύ άλλων επειδή το κράτος δεν ήθελε να παραδεχθεί την ύπαρξή του». «Από τις 4 Νοεμβρίου 2001 (σ.σ.: ημέρα αποκάλυψης της NSU) … οι Γερμανοί έπρεπε να μάθουν ότι η τρομοκρατία έβγαλε άλλο ένα κεφάλι χωρίς να το αντιληφθούν. Αυτό δεν το αντιλήφθηκαν ούτε καν οι επαγγελματίες “δρακοκτόνο”’, οι οποίοι μοιάζουν για αυτόν τον λόγο με τυφλωμένους δειλούς» σχολιάζει η «FAZ», προβαίνοντας στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία είναι «κακά προετοιμασμένη για τη μάχη κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού».


Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης