Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Charles Taylor, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του, καθώς έχει ήδη κριθεί ένοχος για δολοφονίες, σεξουαλικές επιθέσεις και λεηλασίες από Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 80 ετών στον 64χρονο πολιτικό, τον πρώτο αρχηγό κράτους που καταδικάζεται από διεθνές δικαστήριο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συγκεκριμένη απόφαση ενδέχεται να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο το οποίο και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε παρόμοιες δίκες, όπως αυτή που ετοιμάζεται για τον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Laurent Gbagbo, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε έκρινε ότι ο Charles Taylor υποκίνησε, συνέβαλε και συνέργησε στα εγκλήματα των μαχητών του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου (Revolutionary United Front, RUF) στη διάρκεια του 11ετούς πολέμου, ο οποίος στοίχησε τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους μέχρι το 2002.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε γι αυτές τις βαρβαρότητες, ωστόσο όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να τις σταματήσει αλλά συνέχιζε να συμβάλλει ώστε οι μαχητές του RUF να χρηματοδοτούνται και να εξοπλίζονται.

Διαβάστε επίσης:
«Καμπάνα» 80 ετών για εγκλήματα πολέμου στον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012, 23:32

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης