Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Θέματα Φορολογίας, Άλγκιρντας Σέμετα, κάλεσε την Τρίτη να υπάρξει «πρόοδος» σε ό, τι αφορά στην εφαρμογή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος μοιάζει να βρίσκεται σε… κινούμενη άμμο εδώ κι έναν χρόνο.

«Είναι καιρός όλοι οι υποστηρικτές του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές να ορθώσουν το ανάστημά τους και να ενωθούν για να προχωρήσει. Αυτό σημαίνει να προσαρμοστούν στη σημερινή κατάσταση και να βρουν έναν τρόπο να προωθήσουν τον φάκελο με τη συγκεκριμένη υπόθεση» επεσήμανε ο επίτροπος μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην εφαρμογή του φόρου αυτού, στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης συνεργασίας τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο του 2013 ένα σχέδιο για έναν φόρο, ο οποίος θα μπορούσε -όπως υπολόγιζε- να οδηγήσει στην συγκέντρωση ενός ποσού ύψους 35 δισ. ευρώ τον χρόνο, ωστόσο η πρόταση έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων από τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και ορισμένες κυβερνήσεις με επικεφαλής αυτή της Βρετανίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγέ, είχε ασκήσει ανηλεή κριτική εναντίον του σχεδίου τον Οκτώβριο του 2013, κρίνοντας πως ένας τέτοιος φόρος «δεν θα ήταν βιώσιμος» και θα εμπεριείχε «τεράστιους κινδύνους» για τις χώρες οι οποίες θα τον εφάρμοζαν. Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε εμφανιστεί επίσης να ανησυχεί για τις συνέπειες που θα είχε η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, ιδίως της μεταφοράς των συναλλαγών στο Λονδίνο ή σε χρηματοοικονομικές αγορές εκτός ΕΕ.

Η Γερμανία, η οποία εμφανιζόταν επίσης να διστάζει όσον αφορά στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Επιτροπή, αναθεώρησε τη στάση της μετά την ένταξη στην κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που χαρακτηρίζουν την επιβολή του λεγόμενου φόρου Τόμπιν «απαραίτητη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες είχαν ανακοινώσει στα τέλη του Ιανουαρίου την πρόθεσή τους να θέσουν σε νέες βάσεις το σχέδιο για την επιβολή του φόρου, «μ’ έναν ρεαλισμό ο οποίος θα του επιτρέψει να είναι αποτελεσματικός».

Σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο σημείο τριβής είναι το ύψος του φόρου. Η συζήτηση γίνεται περί φόρου 0,1% στα αξιόγραφα και στις μετοχές και 0,01% στα παράγωγα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης