Εθνικιστικές κορώνες και έμμεσες απειλές ακούστηκαν την Κυριακή από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο συνέδριο του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ). Ο Τούρκος πολιτικός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του «δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις από το εβραϊκό ή το αρμενικό λόμπι ή την τουρκο-ελληνική μειονότητα».

Η φράση αυτή ειπώθηκε στο πλαίσιο διευκρίνισης για το τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν στις 31 Ιανουαρίου έλεγε πως «οι οπαδοί του Φεουλάχ Γκιουλέν στη χώρα -προσπαθώντας να ισχυροποιήσουν το παράλληλο κράτους τους- έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Τούρκος πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Καλώ από αυτό το βήμα τα παράλληλα λόμπι για να τους στείλω το μήνυμα: Θα σταθούμε με αξιοπρέπεια οποιαδήποτε κι αν είναι οι απόψεις σας και θα είστε κατάπτυστοι προδότες αν βλάψετε αυτό το έθνος».

Απευθυνόμενος σε ομάδα επιχειρηματιών στις 31 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν είχε καταγγείλει τους εγκατεστημένους στις ΗΠΑ οπαδούς του ιμάμη Γκιουλέν, ως «παράλληλο κράτος» που συνεργάζεται με τη Μοσάντ.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τότε τους οπαδούς του Γκιουλέν ότι βρίσκονται πίσω από παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, θεωρώντας τους υπεύθυνους για «απόπειρα πραξικοπήματος» μετά από αποκαλύψεις για διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013, όπου περιλαμβάνονταν τέσσερις πρώην υπουργοί και οι γιοί τους, οι κατηγορίες των οποίων ωστόσο κατέρρευσαν ύστερα από λίγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: hurriyetdailynews.com/
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης