Μία από τις παράπλευρες απώλειες της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο πριν από περίπου δύο μήνες φαίνεται πως είναι και η ελευθερία του Τύπου. Μέσα στο σκηνικό της βίας που ακολούθησε την επέμβαση του στρατού στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν συλληφθεί ή έχουν δεχθεί επιθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης «Reporters Without Border», από τις 3 Ιουλίου έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε δημοσιογράφοι, 80 έχουν συλληφθεί, εκ των οποίων οι επτά παραμένουν ακόμα κρατούμενοι, ενώ άλλοι 40 έχουν δεχθεί επιθέσεις από στρατιώτες, οπαδούς και αντιπάλους του προέδρου Μόρσι.

Η συγκεκριμένη οργάνωση αναφέρει ότι οι διωγμοί των δημοσιογράφων δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αυτές οι σκληρές επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων, καταγράφονται μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό τόσο διχασμένο, που κανένας δημοσιογραφικός οργανισμός δεν μπορεί με βεβαιότητα να εγγυηθεί για την ασφάλεια των απεσταλμένων που καλύπτουν τα γεγονότα, τα οποία συγκλονίζουν όχι μόνο την Αίγυπτο, αλλά και ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή του ήταν ο Αχμέντ Σαμίρι Ελ Σενουσί, φωτορεπόρτερ της αιγυπτιακής εφημερίδας «Ελευθερία και Δικαιοσύνη». Ήταν ένα από τα συνολικά 51 άτομα που δολοφονήθηκαν, όταν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από το αρχηγείο της Προεδρικής Φρουράς στο Κάιρο στις 8 Ιουλίου. Ο Σενουσί είχε απλώς την ατυχία να καλύπτει τη διαδήλωση βρισκόμενος ουσιαστικά στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Στις 14 Αυγούστου, μία ημέρα που η οργάνωση αποκαλεί «μαύρη ημέρα για τη δημοσιογραφία», ο εικονολήπτης του Sky News, Μάικ Ντιν, ο ρεπόρτερ της εφημερίδας «Αλ Ακμπάρ», Αχμάντ Αμπντέλ Γκαβάντ, και ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Rassd News Network, Μοσάμπ Αλ-Σαμί, έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας τις συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και οπαδούς του Μόρσι σε κεντρική πλατεία του Καΐρου.

Τέλος, ο Ταμέρ Αμπντέλ Ραούφ, διευθυντής του τοπικού γραφείου της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αιγύπτου «Αλ Αχράμ», δολοφονήθηκε σε ένα φυλάκιο ελέγχου στην πόλη Νταμανχούρ, όταν στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Ο συνεπιβάτης του, Χαμέντ Αλ-Μπαρμπαρί, ρεπόρτερ της καθημερινής εφημερίδας «Al-Gomhuria», τραυματίστηκε σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιγυπτιακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις επιθέσεις εναντίον εκπροσώπου του Τύπου και το καθεστώς τρομοκρατίας εναντίον δημοσιογράφων που κινδυνεύουν όχι μόνο από τις στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και από ομάδες οπαδών και αντιπάλων του Μόρσι που έχουν βάλει στο στόχαστρο ρεπόρτερ, εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ κατηγορώντας τους για προκατάληψη και παραπληροφόρηση. Το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο εναντίον του Τύπου ήταν η απέλαση από την Αίγυπτο τριών ρεπόρτερ του Al Jazeera την περασμένη Κυριακή.

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι σε έναν πόλεμο – ή σε γεγονότα όπως αυτά που συνταράσσουν την Αίγυπτο και ομοιάζουν τρομακτικά με εμφύλιο – ένα από τα πρώτα θύματα είναι η αλήθεια. Όπως όλα δείχνουν, στη χώρα των Φαραώ κανείς δεν θέλει να λάμψει η αλήθεια. Εξού και οι πρωτοφανείς αυτές επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης