Η αστυνομία του Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ, όπου το καλοκαίρι σημειώθηκαν διαδηλώσεις και ταραχές μετά τον φόνο ενός νεαρού Αφροαμερικανού από έναν λευκό αστυνομικό, εφαρμόζει τακτικές διακρίσεων, όμως ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν θα διωχθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σύμφωνα με μια πολυαναμενόμενη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η αστυνομία του Φέργκιουσον εφάρμοσε μια πολιτική διακρίσεων, παραβιάζοντας το σύνταγμα, επισημαίνεται στην έκθεση, που ερεύνησε τις πρακτικές της αστυνομίας στην πόλη αυτή μετά τον φόνο του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια δεύτερη έρευνα του υπουργείου που αφορούσε συγκεκριμένα τις συνθήκες θανάτου του Μπράουν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις «που θα δικαιολογούσαν την άσκηση διώξεων» εναντίον του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του νεαρού μαύρου.

Η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την «απογοήτευσή της» διότι «ο δολοφόνος του παιδιού μας δεν θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του», όμως παράλληλα ένιωσε ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι «η αστυνομία του Φέργκιουσον θα λογοδοτήσει για την πρακτική των διακρίσεων (…) Ο θάνατος του γιου μας δεν θα είναι μάταιος, αν υπάρξουν αλλαγές, όχι μόνο στο Φέργκιουσον αλλά και σε όλη τη χώρα».

Σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε ότι το Φέργκιουσον είναι «μια βαθιά διχασμένη κοινότητα, όπου η βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης και η εχθρότητα χαρακτηρίζουν συχνά τις σχέσεις αστυνομίας και κατοίκων».
Στην έκθεση των 105 σελίδων για τις πρακτικές της αστυνομίας επισημαίνεται ότι το 67% του πληθυσμού του Φέργκιουσον είναι Αφροαμερικανοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά από το 2012 ως το 2014, το 84% των αυτοκινήτων που σταμάτησε η αστυνομία είχαν Αφροαμερικανό οδηγό. Επίσης το 90% των ανθρώπων στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα, το 93% όσων συνελήφθησαν, το 95% των κατηγορούμενων για πλημμελήματα και το 94% των κατηγορούμενων για αντίσταση κατά της αρχής ήταν μαύροι.

Παράλληλα είναι δύο φορές πιο πιθανό να διενεργηθεί σωματικός έλεγχος σε Αφροαμερικανούς απ’ ό,τι σε λευκούς στη διάρκεια ελέγχων για τροχαίες παραβάσεις.

Στην έκθεση επικρίνεται και το δικαστικό σύστημα του Φέργκιουσον, καθώς επισημαίνεται ότι τα δικαστήρια «στρέφονται κυρίως εναντίον των πιο αδύναμων πολιτών», κυρίως των πιο φτωχών, συχνά Αφροαμερικανών.
Η έκθεση βασίστηκε σε εκατοντάδες συνεντεύξεις, ενώ για να συνταχθεί εξετάστηκαν περίπου 35.000 σελίδες αστυνομικών αναφορών και άλλων εγγράφων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, που ζητεί από τις αρχές της πόλης να λάβουν άμεσα μέτρα, προτείνει μια σειρά 26 συστάσεων για να σταματήσουν αυτές οι αντισυνταγματικές πρακτικές.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης έγιναν νέες εκκλήσεις προς τον διοικητή της αστυνομίας του Φέργκιουσον και την ηγεσία της πόλης να παραιτηθούν.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τους αξιωματούχους στο Φέργκιουσον του Μιζούρι να λάβουν «άμεση, ολοκληρωμένη και διορθωτική δράση» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην αστυνομία της πόλης.

Ο Χόντερ επεσήμανε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωση και την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων στο εσωτερικό της αστυνομίας του Φέργκιουσον και αλλού.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιφυλάσσεται όλων των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων του να επιβάλει τη συμμόρφωση και να επιφέρει βασικές αλλαγές», υπογράμμισε ο υπουργός σε ομιλία του σχετικά με την έκθεση.

«Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παραμείνει πιστό στη δέσμευσή μου, θα επαγρυπνεί για την εκτέλεσή της και θα επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην αναζήτηση της δικαιοσύνης σε κάθε υπόθεση, υπό όλες τις συνθήκες και σε κάθε κοινότητα σε όλες τις ΗΠΑ», κατέληξε ο Χόλντερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης