Οι Αρχές του Ιράκ έκλεισαν την διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, την Βαγδάτη, για λόγους ασφαλείας κι απομάκρυναν από αυτή όλους τους κρατουμένους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι περίπου 2.400 κρατούμενοι μετήχθησαν σε άλλες φυλακές στο βόρειο και στο κεντρικό Ιράκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζεται το πότε έγινε η μεταγωγή των φυλακισμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αμπού Γκράιμπ, η κεντρική φυλακή έξω από τη Βαγδάτη, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, στη σουνιτική επαρχία αλ Άνμπαρ, όπου ιρακινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι χθες και σήμερα μαίνονταν συγκρούσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μάλικι μάχονται από τον Ιανουάριο εναντίον σουνιτών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στην επαρχία αλ Άνμπαρ.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του στρατού σκοτώθηκε, μαζί με άλλους στρατιωτικούς, όταν συνετρίβη ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων. Αξιωματικοί του ιρακινού στρατού είπαν ότι η συντριβή οφειλόταν σε τεχνική βλάβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΙΚΙΛ φέρεται να ελέγχει πλήρως την πόλη Φαλούτζα, 30 χιλιόμετρα δυτικότερα, ενώ πρόσφατα ανάρτησε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν, όπως υποστήριξε, μια παρέλαση μαχητών της μέσα στην Αμπού Γράιμπ.

Τον Ιούλιο του 2013, το ΙΚΙΛ είχε επιτεθεί σε αυτή τη φυλακή και σε μία ακόμη, στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης. Υποστήριξε ότι κατάφερε να απελευθερώσει 500 κρατουμένους.

Το Αμπού Γκράιμπ έγινε διαβόητη το 2004, όταν αποκαλύφθηκαν φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν αμερικανοί στρατιώτες να βασανίζουν και να κακομεταχειρίζονται ιρακινούς κρατουμένους.

Το ΙΚΙΛ προέρχεται από την Αλ Κάιντα του Ιράκ, αλλά έχει αποσχιστεί από το διεθνές δίκτυο και προσπαθεί να καταλάβει τον έλεγχο ενός τμήματος της γειτονικής Συρίας, αψηφώντας τις εντολές του σημερινού ηγέτη της αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στο Ιράκ εν όψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν την 30ή Απριλίου. Τους τελευταίους μήνες σημειώνονται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις.

Κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τουλάχιστον 8.868 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο κύμα βίας που καταγράφηκε το 2013 στο Ιράκ, ένας αριθμός που ήταν ο υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης