Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έκανε έκκληση την Τετάρτη στην κυβέρνηση του Ιράν να απελευθερώσει δύο Αμερικανούς που βρίσκονται υπό κράτηση και να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός τρίτου, ο οποίος αγνοείται από το 2007.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν με σεβασμό από την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να συνεργαστεί μαζί μας στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς πολίτες Ρόμπερτ Λέβινσον, Αμίρ Χεκμάτι και Σαίντ Αμπεντίνι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», είπε ο Κέρι σε δήλωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λέβινσον, ένας συνταξιούχος πράκτορας του FBI, εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2007 από το νησί Κις στο Ιράν. Στη δήλωσή του ο Κέρι κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσφορά βοηθείας για την ανεύρεση του Αμερικανού.

Η κυβέρνηση του Ιράν από την πλευρά της έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της για το αν ο Λέβινσον βρίσκεται ακόμα στο ιρανικό έδαφος.

Ο Κέρι ζήτησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τους δύο Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης στο Ιράν. Ο Χεκμάτι βρίσκεται στις φυλακές του Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια και ο Αμπεντινί ένα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες που σχετίζονται με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης