Το ισραηλινό Υπουργείο Στέγασης ανακοίνωσε την Τετάρτη έναν διαγωνισμό για την κατασκευή συνολικά 1.121 κατοικιών σε κατεχόμενα εδάφη, εκ των οποίων οι περισσότερες σε ισραηλινούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 180 σε οικισμούς στη Δυτική όχθη και 69 στα Υψώματα του Γκολάν, σύμφωνα με το υπουργείο και ακτιβιστές.

Από αυτές, 872 κατοικίες θα κατασκευαστούν στον οικισμό Χαρ Χόμα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Επίσης, 180 θα κατασκευαστούν στον οικισμό Τζιβάτ Ζεέβ, στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, κοντά στη Ραμάλα, και 69 στο Κατζρίν στα Υψώματα του Γκολάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου διέψευσε ότι πρόκειται για προκήρυξη νέων διαγωνισμών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτε το καινούργιο» στην ανακοίνωση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι διαγωνισμοί αυτοί δεν είχαν ποτέ δημοσιευτεί στο παρελθόν. «Χθες δεν υπήρχαν διαγωνισμοί για τη Χαρ Χόμα Γ, σήμερα υπάρχουν διαγωνισμοί για τη Χαρ Χόμα Γ» δήλωσε ο Ντανιέλ Σαϊντμάν, διευθυντής της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Terrestrial Jerusalem» που ασχολείται με την ανάπτυξη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαγωνισμοί αυτοί εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας τιμωρίας που πραγματοποιεί το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων από τότε που έγιναν δεκτοί ως μέλη της UNESCO. Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την οικοδόμηση 2.000 νέων κατοικιών για εποίκους –εκ των οποίων οι 1.650 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ– σε απάντηση για την είσοδο των Παλαιστινίων στην UNESCO ως κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης