Η απροσδόκητη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό Τσερναβόντα της Ρουμανίας δεν έχει επίπτωση στην ασφάλεια του πληθυσμού ή στο περιβάλλον, διαβεβαίωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της χώρας.

«Οι πληροφορίες που προέρχονται από την Εθνική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος δείχνουν ότι τα συστήματα ελέγχου της ακτινοβολίας Γ δεν κατέγραψαν αύξηση των κανονικών τιμών», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του μοναδικού ρουμανικού πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα τέθηκε χθες εκτός λειτουργίας, καθώς ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα παύσης λειτουργίας για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους. Ο – κρατικής ιδιοκτησίας – όμιλος «Nuclearelectrica», που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του πυρηνικού σταθμού Τσερναβόντα, ανακοίνωσε ότι ο αντιδραστήρας θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως ότου διαπιστωθούν τα αίτια της διακοπής, πιθανότατα έως την Παρασκευή.

«Δεν υπήρξε κίνδυνος για το προσωπικό, τον τοπικό πληθυσμό ή το περιβάλλον» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου. Το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας. Λειτουργεί από το 1996 και εξασφαλίζει το 18% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης