To Κοινοβούλιο της Ελβετίας ενέκρινε την Τετάρτη μια συμφωνία με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία, η οποία προβλέπει την επιστροφή διαφυγόντων εσόδων από φόρους στα κράτη αυτά, επιτρέποντας παράλληλα στις ελβετικές τράπεζες να διατηρήσουν τους αυστηρούς κανονισμούς που εφαρμόζουν σε ό, τι αφορά στο τραπεζικό απόρρητο και την εχεμύθεια.

Βάσει της συμφωνίας, οι ελβετικές τράπεζες θα αφαιρέσουν ένα σωρευτικό ποσό από τους λογαριασμούς πελατών από τις τρεις χώρες και θα μεταφέρουν τα χρήματα στις Αρχές τους, ως αποζημίωση για την πιθανή φοροδιαφυγή και τόκους. Εκτιμάται πως Γερμανοί πολίτες είχαν κρύψει έως και 80 δισ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της ευρωπαϊκής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, αυτό που απομένει προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία είναι η έγκριση από το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Βιέννη.

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD, αξιωματική Αντιπολίτευση) και οι Πράσινοι έχουν ήδη επικρίνει το περιεχόμενο της συμφωνίας, τονίζοντας ότι επιτρέπει στους πολίτες να ξεφύγουν από κάθε ποινή. Μόνο μερικά στελέχη των Ελβετών Σοσιαλδημοκρατών αντιτάχθηκαν στις συμφωνίες, υποστηρίζοντας ότι επιτρέπουν σε όσους φοροδιαφεύγουν να αποφύγουν κάθε τιμωρία και αντιτίθενται στα σχέδια της Ελβετίας να θεσπίσει κανόνες ώστε στις τράπεζες της χώρας να γίνονται καταθέσεις μόνο «καθαρών» χρημάτων.

Το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα αντιτάχθηκε επίσης στη συμφωνία, εκφέροντας την άποψη ότι οι συμφωνίες μπορεί να οδηγήσουν σε μαζικές χρηματικές εκροές και να εξασθενίσουν τη θέση της χώρας ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης