Ένα χρόνο και πλέον μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, ο υγειονομικός τομέας και οι Αρχές επαναλαμβάνουν τα σφάλματα του παρελθόντος, προειδοποίησε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ντακάρ, η Τζοάν Λίου, πρόεδρος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Αντιμέτωπος με την αναζωπύρωση της επιδημίας, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Έρνεστ Μπάι Κορόμα, αποφάσισε την Παρασκευή να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στους τομείς όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, στις επαρχίες Κάμπια και Πορτ Λόκο και τον υποχρεωτικό περιορισμό των κατοίκων στα σπίτια τους για 21 ημέρες, τη μέγιστη περίοδο επώασης του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό το οποίο μας ανησυχεί σήμερα είναι ότι έχουμε ακόμη περίπου τριάντα κρούσματα στην περιοχή, ότι υπάρχουν εννέα νομαρχίες που αντιμετωπίζουν κρούσματα και ότι κρούσματα συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε νέους νομούς», δήλωσε η Λίου στο περιθώριο μιας εκδήλωσης για την επιδημία στη Σενεγάλη, αναφερόμενη στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε στις δύο χώρες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Διαπράττονται ακόμη τα ίδια λάθη όπως και στο παρελθόν, ιδίως σε κοινότητες που ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για τον Έμπολα και τους τρόπους που εξαπλώνεται», συνέχισε η πρόεδρος των MSF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε σήμερα ότι η συμμετοχή της κάθε κοινότητας στην αντιμετώπιση της επιδημίας έχει μεγάλη σημασία», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «όμως επίσης γνωρίζουμε ότι είναι απόλυτα απαραίτητο να επιδεικνύεται ηγεσία σε κυβερνητικό και σε τοπικό επίπεδο».

«Ωστόσο, τα πολιτικά συμφέροντα ορισμένων τίθενται πάνω από την αντιμετώπιση της επιδημίας από τους πολίτες», συνέχισε η Λίου, αναφερόμενη προφανώς στη Γουινέα, όπου για το ζήτημα της αντιμετώπισης επιδημίας του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό έχει ξεσπάσει μια πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Άλφα Κοντέ και την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τις υγειονομικές Αρχές, η εμμονή στην τέλεση κηδειών με τον παραδοσιακό τρόπο, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εξάπλωσης του ιού στη Γουινέα και στη Σιέρα Λεόνε, χώρες όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ένας κοινοβουλευτικός στη Σιέρα Λεόνε από την επαρχία Κάμπια αναμένει εξάλλου να δικαστεί διότι οργάνωσε την κηδεία του πατέρα του με τον τελετουργικό τρόπο, που συμπεριέλαβε την πλύση της σορού του, χωρίς να καλέσει την ειδική ομάδα που είχε αναλάβει την τέλεση κηδειών με ασφαλή τρόπο.

«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι εάν ο Έμπολα εξαπλωνόταν σε μια κλίμακα όπως εκείνη του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2014, μάλλον δεν θα τα πηγαίναμε πολύ καλύτερα από την προηγούμενη φορά», είπε εξάλλου η Λίου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Απογοητευθήκαμε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και ξανά από τη G7 όσον αφορά τις προτάσεις που έκαναν», σημείωσε η Λίου, αναφερόμενη σε μια σύνοδο του ΠΟΥ τον περασμένο μήνα και τη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, όπου απλώς έγινε μια γενικόλογη δέσμευση στις προσπάθειες εξάλειψης της επιδημίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης