Η επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν στην τοπική εκλογή στο καντόνι Μπρινιόλ απασχόλησε εκτενώς το σύνολο του γαλλικού Τύπου αυτή την εβδομάδα, παρότι υπογραμμίστηκε η ιδιαίτερα υψηλή αποχή, που έφθασε το 67%.

Είναι η τρίτη κατά σειρά τοπική εκλογή μέσα στο 2013 στην οποία το Εθνικό Μέτωπο πέρασε στο δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγήθηκαν οι εκλογές του Μαρτίου στην Ουάζ και του Ιουνίου στη Βιλνέβ σιρ Λοτ, την εκλογική περιφέρεια του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ.

Είναι επίσης η τρίτη φορά που οι Σοσιαλιστές μένουν εκτός δεύτερου γύρου, πράγμα που προβληματίζει τον αριστερό τύπο όπως τη Λιμπερασιόν, η οποία τιτλοφόρησε σχετικό δημοσίευμά της: «Μετά τη Μπρινιόλ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αντιμέτωπο με ένα συλλογικό πρόβλημα άρνησης».
Το δημοσίευμα επισήμανε τα επιχειρήματα του PS, που υποστήριξε ότι η υψηλή αποχή έχει αλλοιώσει το αποτέλεσμα και οι αριθμοί στην πραγματικότητα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπου δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα.

Στέλεχος του κόμματος ωστόσο τόνισε: «Έχουμε ένα συλλογικό πρόβλημα άρνησης. Μπορεί να παρηγορούμαστε μετρώντας και ξαναμετρώντας τους ψήφους του Εθνικού Μετώπου, η ουσία όμως είναι ότι χάνουμε σε κάθε εκλογική μάχη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η αριστερά δεν κατόρθωσε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της στην τοπική εκλογή της Μπρινιόλ, «η ακροδεξιά είχε “οργώσει το έδαφος”», επισήμανε η Λιμπέ. Κινητοποίησε όλα τα μέσα που είχε στην διάθεσή της. Ακόμη και η Μαρίν Λεπέν προσωπικά πήγε εκεί για υποστηρίξει την υποψήφια του FN.

Εν όψει του δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή, που χαρακτηρίζεται αναμέτρηση «υψηλού κινδύνου», οι Σοσιαλιστές κάλεσαν την αριστερά να κατέβει ενωμένη ώστε να εμποδίσει, «δημιουργώντας ένα φράγμα», την άνοδο του Εθνικού Μετώπου.

Η συντηρητική εφημερίδα Λε Παριζιέν κάλεσε από μέρους της τους πάντες, δεξιούς και αριστερούς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το αποτέλεσμα ήταν «ένα προειδοποιητικό χαστούκι» ήταν ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδό της. «Το αποτέλεσμα που τρόμαξε την αριστερά όπως και την δεξιά» χαρακτήρισε την επίδοση αυτή του FN, υπογραμμίζοντας πως «θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους, είτε είναι από την αριστερά είτε από τη δεξιά».

Η εφημερίδα σχολίασε ακόμη ότι η επίδοση αυτή του Εθνικού Μετώπου «συνδέεται άμεσα με την καμπύλη της ανεργίας» ενώ οι Σοσιαλιστές «είναι παγιδευμένοι από την αποχή».

Η συντηρητική Φιγκαρό ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της ότι «το Εθνικό Μέτωπο σκορπά τον πανικό στην αριστερά», η οποία για ακόμα μια φορά «απορρίφθηκε από τους εκλογείς από τον πρώτο γύρο».
Θύμισε παράλληλα τη σκοτεινή —για τους σοσιαλιστές— ημερομηνία της 21ης Απριλίου του 2002, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν πέρασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ταπεινώνοντας τον Λιονέλ Ζοσπέν.

Η εφημερίδα είδε στις εκλογές της Κυριακής “μιαν άλλη 21η Απριλίου”, υπονοώντας ότι το φαινόμενο ίσως επαναληφθεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές, το 2014. Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, που κατηγορεί ότι «κλείνει τα μάτια για την πραγματική κατάσταση της γαλλικής κοινωνίας».

Με συνεντεύξεις τους στη Φιγκαρό, στελέχη των άλλων —πλην Σοσιαλιστών— κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν τις δικές τους εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της Κυριακής: Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου, επέκρινε τον Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Γαλλίας «τον βασικό προμηθευτή ψηφοφόρων της ακροδεξιάς» λόγω της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει.

«Ο Ολάντ δεν τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις», σχολίασε ο οικολόγος Νοέλ Μαμέρ. «Μια μεγάλη μερίδα των εκλογέων της αριστεράς στην Μπρινιόλ δεν τον πιστεύει πλέον. Ο Ολάντ ακολουθεί μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική με συνέπεια να έχει δυσκολία πλέον να κινητοποιήσει την αριστερά», σημείωσε ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης