Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέρριψε την Τρίτη τις εκκλήσεις που θέλουν το Βερολίνο να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς του για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 και αντ’ αυτού να προχωρήσει σε περισσότερες επενδύσεις προκειμένου να τονώσει τόσο τη γερμανική οικονομία, όσο και αυτήν της Ευρωζώνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Γερμανία δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις, σε διεθνές επίπεδο, να αλλάξει την οικονομική της πολιτική και να εγκαταλείψει τον διακηρυγμένο στόχο της να επιτύχει τον περιώνυμο «schwarze Null», δηλαδή έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η στάση της Γερμανίας είναι σημαντική. Εάν αποκλίνουμε από την πορεία μας, αυτό θα δώσει το έναυσμα και σε άλλους να πράξουν το ίδιο», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σύμφωνα με πηγές που πηγές συμμετείχαν στη συνάντηση.

«Βρισκόμαστε ξανά σε μια φάση που οι δεσμεύσεις μας στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κύρος», τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος προειδοποίησε εναντίον κάθε υπερβολής όσον αφορά στην επιβράδυνση της ορμής της γερμανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2009 όταν, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οικονομία της χώρας της υποχώρησε κατά 4,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχουν όλοι τους απορρίψει το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί ο στόχος του κεντρο αριστερού «Μεγάλου Συνασπισμού» να ισοσκελιστεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός το 2015 για πρώτη φορά μετά το 1969, αναφέρει το Reuters.

Ακόμη και στην περίπτωση που το Βερολίνο δανειζόταν για να εκσυγχρονίσει το οδικό και σιδηροδρομικό του δίκτυο, τις ευρυζωνικές υποδομές της Γερμανίας ή το ενεργειακό δίκτυο της χώρας, αυτό δεν θα συνέβαλε να τονωθεί η ανάπτυξη στις πιο αδύναμες οικονομίες της Eυρωζώνης, σχολίασε νωρίτερα ο Γκάμπριελ.

Η Γερμανία έχει επικριθεί από μια σειρά οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διότι δεν αξιοποιεί το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ούτε τα μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών που διαθέτει για να επενδύσει για παράδειγμα σε έργα υποδομής στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2014 σε 1,2% από 1,8% και για το 2015 σε 1,3% από 2,0%, επικαλούμενο γι΄ αυτό τις διεθνείς κρίσεις, ιδίως σε αυτή με τη Ρωσία, αλλά και την μέτρια πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης