Τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας, διάρκειας δύο μηνών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc), μετά την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης του προέδρου, Juan Manuel Santos, για κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της μαρξιστικής οργάνωσης, Ivan Marquez, η Farc είχε τη διάθεση να επεκτείνει την εκεχειρία, στην περίπτωση που ο κυβερνητικός στρατός σταματούσε προσωρινά τις επιχειρήσεις σε βάρος μαχητών της για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζονταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με πόνο στην καρδιά θα πρέπει να παραδεχτούμε πως επιστρέφουμε εκ νέου στην ένοπλη φάση του πολέμου, εξέλιξη που κανείς δεν τη θέλει πραγματικά», τόνισε.

Ο Ivan Marquez, No2 στη Farc, κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την «πιθανότητα μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός και τερματισμού των εχθροπραξιών, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ειρηνικής συμφωνίας να συνεχιστούν μέσα σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αβάνα δεν παρέλυσε να προειδοποιήσει εκ νέου πως η ανένδοτη στάση του πρόεδρου της Κολομβίας, Juan Manuel Santos, μπορεί εύκολα να προκαλέσει νέα δεινά στον πολύπαθο πληθυσμό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κολομβιανοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν την εκεχειρία ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί και ο Santos προειδοποίησε τους μαχητές μας στην περίπτωση που γινόταν επανέναρξη των επιχειρήσεων της οργάνωσης», πρόσθεσε.

«Σκληρή γραμμή» από τον πρόεδρο της Κολομβίας

Από την πλευρά του ο Juan Manuel Santos, ευρισκόμενος σε άκρως πλεονεκτική θέση μετά τα συνεχή πλήγματα του κυβερνητικού στρατού σε βάρος μαχητών της οργάνωσης τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζει να διατηρεί μια «σκληρή γραμμή»», ζητώντας τον αφοπλισμό της Farc.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κολομβίας ξεκαθάρισε την Κυριακή σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα, Μπογκοτά, πως οι επιχειρήσεις σε βάρος των «εξτρεμιστικών στοιχείων» δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να υπάρξει συμφωνία για τον οριστικό τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διαρκεί περισσότερα από 40 χρόνια.

Αν και αναγνώρισε στη διάρκεια της τοποθέτησής του πως οι μαχητές της Farc εμφανίστηκαν «απρόσμενα ήσυχοι» στη διάρκεια της μονομερούς εκεχειρίας, τόνισε πως υπήρξαν «κάποιες εξαιρέσεις», που έδειξαν όμως τις πραγματικές προθέσεις της οργάνωσης. Συνολικά έκανε λόγο για 57 παραβιάσεις σε 14 από τις 32 επαρχίες της χώρας, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν πως η ανυποχώρητη στάση του ηγέτη της λατινοαμερικάνικης χώρας εκφράζει τον φόβο επανάληψης εικόνων από τις διαπραγματεύσεις του 2002, όταν και η Farc εκμεταλλεύτηκε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέες επιθέσεις κατά κυβερνητικών στόχων.

Εν τω μεταξύ, η New Rainbow Corporation (δεξαμενή σκέψης στην Κολομβία) ανέφερε ότι τουλάχιστον 9 ένοπλες συρράξεις σημειώθηκαν μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας στις 19 Νοεμβρίου. Την Κυριακή άρχισαν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα ύστερα από ένα διάλειμμα, διάρκειας τριών εβδομάδων.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέσα σ’ ένα κλίμα κατανόησης και κοινής παραδοχής και από τις δύο πλευρές, πως ύστερα από δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων (με περίπου 600.000 νεκρούς) έχει έρθει η στιγμή να… θαφτεί μια για πάντα το τσεκούρι του πολέμου.

Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από… αγκάθια, τα οποία μετατρέπουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες σ’ ένα «σταυρόλεξο» για γερούς λύτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αίτημα της Farc για αναδιανομή της αγροτικής γης. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως παρατηρούνται πλήθος αδικιών αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς αγροτεμαχίων, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μην έχουν το δικό τους χωράφι για να βγάλουν τα προς το ζην, τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένειά τους. Παρόλα αυτά όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει μια κοινή γραμμή στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η αναδιανομή της γης. Εδώ και δεκαετίες η Farc κατηγορεί την κυβέρνηση για διαδικασίες «fast track» στο Κοινοβούλιο, με νομοσχέδια που έδωσαν τη δυνατότητα ενοποίησης μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς όφελος των λίγων.

Στην επίσημη πρόταση που έχουν καταθέσει, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ζητούν την αναδιανομή περισσότερων από 62 εκατ. στρεμμάτων (περίπου 20% της συνολικής έκτασης της Κολομβίας). Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κυβερνητικής διπλωματικής αποστολής, Humberto de la Calle, δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επίσημα επί του συγκεκριμένου θέματος.

Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Σε αδιέξοδο οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Farc, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012, 03:48

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης