Τη σύλληψη του πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ, ζήτησε η τουρκική Δικαιοσύνη, καθώς εξέδωσε νέο ένταλμα σε βάρος του αυτοεξόριστου δημοσιογράφου, ενώ παράλληλα ζήτησε την έκδοση ερυθράς αγγελίας της Interpol εναντίον του.

Ο κ. Ντουντάρ ζει στη Γερμανία την τελευταία διετία, όμως το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης όρισε ως δικάσιμο την 7η Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εντάλματα σε βάρος του Ντουντάρ συνδέονται με παλαιότερα δημοσιεύματα της Cumhuriyet, του 2015, σύμφωνα με τα οποία η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT τροφοδοτούσε με πολεμοφόδια αντάρτες στη Συρία. Τα δημοσιεύματα συνοδεύονταν με οπτικό υλικό που εικονίζει φορτηγά να μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά κοντά στα σύνορα.

Ο κ. Ντουντάρ συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015 κατηγορούμενος για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών και παροχή στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Κρατήθηκε στη φυλακή για περίπου τρεις μήνες, έως τον Φεβρουάριο του 2016, όταν αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πως είχαν παραβιαστεί τα δικαιώματά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωτόδικα ο Ντουντάρ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Παρέμεινε όμως ελεύθερος, καθώς άσκησε έφεση και στη συνέχεια διέφυγε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε στη Γερμανία.

Στο εφετείο η ποινή του αυξήθηκε ερήμην σε 15 έως 20 χρόνια κάθειρξης, καθώς κρίθηκε πως ήταν ένοχος για σοβαρότερες κατηγορίες περί κατασκοπείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης