Προβληματισμούς από την ισχυροποίηση των Κούρδων στη Μέση Ανατολή καταγράφει η Denise Natali, (ειδική ερευνήτρια στο Institute for National Strategic Studies του National Defense University), σε εκτενή ανάλυσή της στο FOREIGN AFFAIRS με τίτλο «Προσμετρώντας τους Κούρδους».

Καταγράφοντας τον καταλυτικό ρόλο των Κούρδων στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧ), την συνδρομή που τους παρέχουν οι ΗΠΑ αλλά και το Ιράν, επισημαίνει ότι προωθούν τις επιδιώξεις τους στην περιοχή. Κάτι που δημιουργεί ανησυχία στους Άραβες, τους Τούρκους και περιστασιακά ακόμη και στο Ιράν.
Η αναλύτρια επισημαίνει τους κινδύνους της ισχυροποίησης του κουρδικού στοιχείου στην περιοχή, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αποσταθεροποίηση μετά την εξάλειψη του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όπως υποστηρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνεται, «η συντονισμένη από τις ΗΠΑ συμμαχία εναντίον του ΙΧ βασίζεται κυρίως στους Κούρδους Πεσμεργκά, για τις χερσαίες επιχειρήσεις της. Από την έναρξη των διεθνών αεροπορικών επιθέσεων, τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Πεσμεργκά έχουν ανακαταλάβει το 25 έως 30% των εδαφών που έχασε ο Χαλιφάτο. Τα εδάφη που απέκτησαν απαγορεύουν στο ΙΧ την πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποστερώντας του έσοδα.

«Οι Πεσμεργκά όμως, χρησιμοποιούν τις αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας για να προκαλέσουν εδαφικές και δημογραφικές αλλαγές, δρώντας ανταγωνιστικά προς τους Σουνίτες Άραβες, τις κοινότητες των οποίων θέλουν οι ΗΠΑ στο πλευρό τους για να καταπολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου.
Η στρατιωτική στήριξη των Κούρδων Πεσμεργκά στη Συρία προκαλεί τον εκνευρισμό της Τουρκίας, ενός σημαντικού περιφερειακού συμμάχου, ενώ εμποδίζει περαιτέρω την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης στην περιοχή».

Η ανάλυση αυτή, υποστηρίζει ότι με την ανάκτηση περιοχών, όπως το Κιρκούκ, από τους Κούρδους, εντάσσεται στην προσπάθειά τους να επαναχαράξουν τα εσωτερικά σύνορα στο Ιράκ, και στην προσπάθεια αποκλεισμού των Αράβων από τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνεται επίσης, η εκστρατεία κατά του Χαλιφάτου, όπως διεξάγεται σήμερα με τον προεξάρχοντα ρόλο των Κούρδων, η συμμαχία ενθάρρυνε άθελα τον διασυνοριακό κουρδικό εθνικισμό, νομιμοποίησε το συριακό κουρδικό κόμμα PYD και έμμεσα το PKK, ενώ ενέτεινε τις διαφορές στις αμυντικές προτεραιότητες της Τουρκίας.

Είναι επίσης πιθανό να ενισχύσουν τη σημασία που έχει για την Άγκυρα η στοχοποίηση του ΡΚΚ και η απομάκρυνση του Άσαντ, πριν από την διάλυση του Χαλιφάτου.

Πηγή: foreignaffairs.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης