Tου Κώστα Μπετινάκη

Τρώτε και πίνετε άρχοντες κι εγώ θα σας διηγούμαι για έναν αντρειωμένο –καλά αντρειωμένο… (κρητικό ριζίτικο)...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των εφτά πλουσιότερων χωρών της G-7 όπως συνηθίζεται να λέγεται (ήταν G-8, αλλά έχουν τιμωρήσει τη Ρωσία, να μη συμμετάσχει -για πρώτη φορά στα τελευταία 20 χρόνια- λόγω της κρίσης στην Ουκρανία που ωστόσο, οι δυτικοί προκάλεσαν φυσικά) απειλούν με νέα αντίποινα τη Μόσχα.

Η Ρωσία δεν συμμετείχε στη σύνοδο, αλλά πρωταγωνίστησε και αποτέλεσε το κύριο ζήτημα των διαβουλεύσεων. Εκτοξεύθηκαν νέες απειλές, αλλά και ευχές για διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Παρακολούθησα λοιπόν το απόγευμα, την σαραντάλεπτη συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμια (δική μου προφορά) με τον κολαούζο των ΗΠΑ, πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να αρχίσω από τη διγλωσσία του Ομπάμια: Απαντώντας σε μία από τις στημένες ερωτήσεις που επέτρεψε να γίνουν αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, είπε πως «θα γίνει δημοψήφισμα στην Σκωτία και ότι ο λαός της περιοχής αυτής θα αποφασίσει για το μέλλον του».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, με τη γνωστή διγλωσσία του ο Ομπάμιας, αναφερόμενος στην Ουκρανία, είχε πει πως «ο ουκρανικός λαός έχει εκλέξει τον πρόεδρό του και πως η Ρωσία θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση μαζί του», χωρίς να κάνει κουβέντα για το δημοψήφισμα των ΝΑ περιοχών της Ουκρανίας, που προτίμησαν την αυτονόμησή τους από το Κίεβο.

Ε, λοιπόν, δεν βρέθηκε κάποιος από τους παριστάμενους δημοσιογράφους να κάνει την εύγλωττη ερώτηση «ποια η διαφορά ανάμεσα στα δύο δημοψηφίσματα;» (της Σκωτίας και της ΝΑ Ουκρανίας).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λοιπόν, είχε να πει σκληρές κουβέντες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, και για «τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ουκρανία» στη συνάντηση των G-7 στις Βρυξέλλες. Παρ’ όλο που ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε προσκληθεί, έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί χωριστά με τον καθένα από τους κυριότερους συντελεστές της συνάντησης –τον αμερικανό πρόεδρο, τον γάλλο ομόλογό του και τον βρετανό πρωθυπουργό.

«Θα του δώσουμε μια ευκαιρία να πάρει τη θέση του πίσω στη λεωφόρο της διεθνούς νομιμότητας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μια νομιμότητα, όμως, όπως την θεωρούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα που τους ευνοούν.Έτσι υπαγορεύει στον ρώσο πρόεδρο τι πρέπει να κάνει στις επόμενες εβδομάδες, όπως:

# Να αναγνωρίσει το νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko
# Να σταματήσει να εφοδιάζει με όπλα από συνοριακές διαβάσεις στη ΝΑ Ουκρανία και,
# Να σταματήσει να υποστηρίζει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της περιοχής.

Πούτιν: Δεν υπάρχουν φιλο-ρώσοι, αλλά πολίτες με δικαιώματα

Εκείνο όμως που δεν μετέδωσαν ούτε το CNN ούτε το BBC είναι τι ακριβώς είπε ο προέδρος Πούτιν σε συνέντευξή του στα γαλλικά Μέσα για τα φλέγοντα διεθνή ζητήματα της εποχής, λίγο πριν παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της «D-DAY, ημέρα της Απόβασης στη Νορμανδία, την 6ης Ιουνίου 1944: Στη συνέντευξή του στο «Radio Europe 1» και το «TF1 TV» ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη ρωσική στάση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη κρίση, όπως και για την Κριμαία το δημοψήφισμα εκεί και τις ιστορικές σχέσεις της περιοχής με την Ρωσία. Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πολιτική ένταση με την Ουάσιγκτον, όσο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία.

Στην ερώτηση τι εννοούσε όταν έλεγε ότι «όποιος δεν πόνεσε με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν έχει καρδιά» ο Πούτιν απάντησε: «Δεν σκοπεύω να προωθήσω τον ρωσικό εθνικισμό, ούτε να αναβιώσω τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Εκείνο που εννοούσα για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είναι ότι αποτελεί μια ανθρωπιστική καταστροφή –η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή του 20ού αιώνα. Κι αυτό επειδή οι πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης ζούσαν σε ένα ομοσπονδιακό κράτος ασχέτως εθνικότητας. Μετά την κατάρρευση, 25 εκατομμύρια Ρώσοι, βρέθηκαν να είναι πολίτες άλλων κρατών. Οικογένειες χωρίστηκαν από σύνορα και δεν είχαν τρόπου επικοινωνίας μεταξύ τους. Άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και πόρους διαβίωσης. Δεν ήταν πολιτική ή ιδεολογική καταστροφή αλλά αποκλειστικά ανθρωπιστική αναταραχή.

Για τα γεγονότα στη ΝΑ Ουκρανία, είπε: «Δεν θα τους αποκαλούσα ούτε φιλο-ρώσους, είτε φιλο-ουκρανούς. Είναι άνθρωποι με συγκεκριμένα δικαιώματα, πολιτικά και ανθρώπινα και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να τα ασκήσουν. Για παράδειγμα, οι κυβερνήτες των περιοχών στην Ουκρανία ορίζονται από το Κίεβο και το πρώτο πράγμα μετά το αντισυνταγματικό πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου, οι νέες αρχές ήταν να αφαιρέσουν από τις εθνοτικές μειονότητες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους. Στις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι έχει στείλει ρώσους στρατιώτες στη ΝΑ Ουκρανία ο Πούτιν απάντησε: «Υπάρχουν αποδείξεις γι΄ αυτό; Γιατί δεν μας τις δείχνουν; Όλος ο κόσμος θυμάται ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, για «αποδείξεις ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής».

Σταδιακά, τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Ιράκ, ο Σαντάμ Χουσεΐν κρεμάστηκε κι αργότερα αποδείχτηκε πως δεν υπήρχα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Άλλο είναι να λες πράγματα κι άλλο να διαθέτεις αποδείξεις. Σας το λέω πάλι: Δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα…

Ερώτηση: Δηλαδή οι ΗΠΑ λένε ψέματα;

Πούτιν: Δεν υπάρχουν ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ούτε ρώσοι ινστρούχτορες στη ΝΑ Ουκρανία. Ούτε υπήρξαν.

Ο Πούτιν διευκρίνισε πως «αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της Ουκρανίας και της παραχώρησης της κυριαρχίας της σε οποιαδήποτε συμμαχία». Ωστόσο επισήμανε ότι στην περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, «αυτό σημαίνει πως οι δομές του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν στα σύνορα της Ρωσίας. Κάτι που δεν θα μας αφήσει αδιάφορους».

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις δυνάμεις τους στη Μαύρη Θάλασσα

Μετά την υποχρέωση του προέδρου των ΗΠΑ να χορηγήσει ένα δισεκατομμύριο $ για να αυξηθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Chuck Hagel που περιοδεύει στη Ρουμανία, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Από την κρίση της Κριμαίας, έχουν αρχίσει σειρά από στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ σε Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής ενώ όπως διαβεβαίωσε ο Χέιγκελ, θα είναι συνεχής και αυξημένη η παρουσία του αμερικανικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με τον Κάμερον, κατηγόρησε και πάλι τη Ρωσία, λέγοντας ότι «χρησιμοποιεί ανδρείκελα για να ξεσηκώνει τους ατυονομιστές στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι «οι ηγέτς της G7 είναι ενωμένοι και έτοιμοι να επιβάλουν και άλλα αντίποινα στη Ρωσία, αν δεν αποκλιμακώσει την κατάσταση».

Εκείνο που δεν μας είπαν –ούτε ρώτησαν τους δύο δυτικούς ηγέτες, στη συνέντευξη Τύπου, ήταν ποιος πρώτος προκάλεσε την αναταραχή στην Ουκρανία και ποιοι αναγνώρισαν την πραξικοπηματική κυβέρνηση, και όσα αντισυνταγματικά αποφάσισε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κάμερον είπε πως η χώρα του θα υποστηρίξει τη νέα διακυβέρνηση στη Λιβύη, αλλά δεν διευκρίνισε τις ακριβώς εννοεί, μια και τρία χρόνια μετά την βίαιη ανατροπή και τη δολοφονία του Καντάφι, η χώρα είναι βυθισμένη στην αναρχία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης