Με ένα «τραβηγμένο» αστείο σε βάρος του Αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίγιεφ, επιχείρησε να περιγράψει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τις δυσκολίες στις σχέσεις Ε.Ε. – Αζερμπαϊτζάν.

«Σας ευχαριστώ, να έχετε μια ωραία μέρα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ στους δημοσιογράφους στο τέλος συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι «θα συναντήσω τώρα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, οπότε το ευχάριστο κομμάτι της ημέρας τελείωσε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αλίγιεφ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με αντικείμενο την κατασκευή νέων αγωγών για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο κ. Αλίγιεφ -πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν από το 2003- κατηγορείται στη χώρα του για συγκεντρωτισμό, επιβολή αυστηρών περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και μέτρων καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής από το 2014, συχνά ξεφεύγει από το διπλωματικό πρωτόκολλο, χρησιμοποιώντας το αιχμηρό, ορισμένες φορές, χιούμορ του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Εγώ».

Τον Μάιο του 2015 όταν ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποδεχόμενος σε σύνοδο κορυφής της Ρίγας τους ηγέτες των κρατών-μελών, είπε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν: «Καλώς τον δικτάτορα.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης