Οι αποκαλύψεις από τον «σφυριχτράκια» πρώην πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν έχουν τελειωμό. Η αμερικανική κατασκοπεία έχει θέσει (σ.σ.: και για σύμμαχες χώρες) σε κίνδυνο την εμπορική συμφωνία διατλαντικής συνεργασίας. Ειδικά από τη στιγμή που μετά τις αποκαλύψεις για τα «κρυφακούσματα» στη Γερμανία, ήρθε και η σειρά της Γαλλίας.

Στις δραστηριότητες του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε απλώσει τα πλοκάμια του ο «μεγάλος αδελφός», όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του «Spiegel». Σύμφωνα, λοιπόν, με τις νέες αποκαλύψεις, η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας (NSA) είχε περιλάβει στους στόχους παρακολούθησης και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν ΦαμπιούςΜε ημερομηνία Ιούνιος 2010, «εξαιρετικά απόρρητο» έγγραφο της NSA αποκαλύπτει πως η αμερικανική υπηρεσία ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το δίκτυο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Γάλλων διπλωματών. Όλες οι πρεσβείες και τα προξενεία της Γαλλίας έχουν σύνδεση με το Υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι μέσω ενός ιδιωτικού δικτύου (VPN), που όλοι το θεωρούσαν ασφαλές.

Η διείσδυση στο δίκτυο επικοινωνίας του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε θεωρηθεί «μεγάλη επιτυχία» από τους Αμερικανούς πράκτορες, οι οποίοι είχαν ενθουσιαστεί με την επιτυχή ανακάλυψη «ευαίσθητου υλικού», αποκαλύπτει το έγγραφο, στο οποίο περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπως η «diplomatie.gouv.fr» που υπήρχαν στον server του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται κατάλογος του Σεπτεμβρίου 2010 για τις γαλλικές διπλωματικές αποστολές που παρακολουθούσε η NSA στην Ουάσινγκτον (με την κωδική ονομασία «Wabash») και τα Ηνωμένα Έθνη («Blackfoot»). Τεχνικοί της NSA είχαν εγκαταστήσει «ιούς» στα συστήματα κομπιούτερ και των δύο αυτών γαλλικών διπλωματικών αντιπροσωπειών, αποκτώντας πρόσβαση «καθρέφτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα το «μεγάλο αυτί» των αμερικανικών υπηρεσιών παρακολουθούσε όχι μόνο τη δραστηριότητα των Γάλλων διπλωματών, αλλά και τις εξελίξεις στη γαλλική εξωτερική πολιτική, την οικονομική κατάσταση και τις εμπορικές συναλλαγές σε ζητήματα εξοπλισμών της συμμάχου χώρας.

Η NSA αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις αυτές που έγιναν από το «Spiegel»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande είχε απειλήσει τον Ιούλιο να αναστείλει όλες τις συνομιλίες γύρω από τη διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (trans-Atlantic free trade agreement), απαιτώντας εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ότι θα σταματήσει να κατασκοπεύει τις γαλλικές διπλωματικές αποστολές.

Καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το κατασκοπευτικό δίκτυο που είχαν στήσει οι αμερικανικές υπηρεσίες ακόμα και σε σύμμαχες χώρες, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της, ενώ αξιωματούχοι στην Ευρώπη εκφράζουν ανησυχία πως οι συνομιλίες για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου είναι δυνατόν να ναυαγήσουν εξαιτίας της «έλλειψης εμπιστοσύνης».


Υπό παρακολούθηση και το Al Jazeera

Το αραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera βρισκόταν στους στόχους παρακολούθησης της NSA, αποκαλύπτει σε άλλο δημοσίευμά του το «Spiegel». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν και να παρακολουθούν το δίκτυο επικοινωνίας και την ηλεκτρονική μετάδοση ειδήσεων καθώς και βίντεο του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού, που έχει έδρα το Κατάρ, για μία δεκαετία και πλέον.

Για το ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» επικαλείται τις αποκαλύψεις του «σφυριχτράκια» Edward Snowden. Ένα από τα ντοκουμέντα που δημοσιοποιεί έχει ημερομηνία 23 Μαρτίου 2006 και αναφέρει πως το Κέντρο Ανάλυσης Δικτύων της NSA κατάφερε να διεισδύσει και να διαβάσει «ενδιαφέροντες στόχους» που ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός θεωρούσε ασφαλείς. Ακόμη, το έγγραφο δείχνει πως οι αναλυτές της NSA δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις αναλύσεις που έκαναν οι σχολιαστές του Al Jazeera.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από: Der SPIEGEL

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης