Ο πρόεδρος της Γκάμπιας Γιαχία Τζαμέ κατηγόρησε «τρομοκράτες» και «αποστάτες», οι οποίοι υποστηρίζονται από «ξένες δυνάμεις», ότι βρίσκονταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα προχθές Τρίτη στην Μπανζούλ και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στον ίδιο.

«Επρόκειτο για μια επίθεση μιας ομάδας τρομοκρατών, η οποία υποστηρίζεται από δυνάμεις τις οποίες δεν θα ήθελα να κατονομάσω», από «αποστάτες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο», υποστήριξε ο Τζαμέ σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνικό δίκτυο της νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ορισμένα από τα όπλα τους έχουν κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», επισήμανε ο Τζαμέ, ο οποίος πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα σε ένα υπολογιστή που κατασχέθηκε για να αποκωδικοποιηθούν «τα μηνύματα και οι πληροφορίες» που περιέχει. Χαρακτήρισε το εύρημα αυτό το πιο «ενδιαφέρον». Ο πρόεδρος της Γκάμπιας διαβεβαίωσε ότι δεν σημειώθηκε «στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης». Δεν υπήρξε «ουδεμία συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της Γκάμπιας» στην επίθεση, και ο στρατός «παραμένει αληθινά πιστός» στην κυβέρνηση, ανέφερε ο Τζαμέ στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε λίγη ώρα αφότου είχε κάνει ένα πρώτο διάγγελμα.

Ο Γιαχία Τζαμέ κατήγγειλε στο πρώτο του μήνυμα τους συνωμότες που είχαν σκοπό να επιτύχουν «μια αλλαγή καθεστώτος διά της βίας», υποστηρίζοντας πως «δεν θα τα καταφέρουν ποτέ». Η επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην Μπανζούλ, την Τρίτη, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με έναν απολογισμό ο οποίος όμως δεν είναι επίσημος. Ο Τζαμέ βρισκόταν σε ιδιωτική επίσκεψη στο εξωτερικό την ημέρα εκείνη. Οι δράστες της επίθεσης απωθήθηκαν από στελέχη των δυνάμεων που είναι πιστές στον πρόεδρο, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό, η ομάδα των επιτιθέμενων είχε «επικεφαλής έναν πρώην λοχαγό ονόματι Λαμίν Σανέ, ο οποίος έχει λιποτακτήσει από τον στρατό» και είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Ο Τζαμέ κυβερνά την Γκάμπια τα τελευταία 20 χρόνια, αφότου είχε προχωρήσει σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου δεκάδες πολίτες και στρατιωτικοί συνελήφθησαν και κατασχέθηκε μια μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με μια πηγή η οποία πρόσκειται στις έρευνες οι οποίες διεξάγονται. «Πολλές δεκάδες στρατιωτικοί και πολίτες έχουν ήδη συλληφθεί και υποβάλλονται σε ανακρίσεις» μετά την επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την διαβόητη υπηρεσία αντικατασκοπίας της χώρας.

Η πηγή αυτή δεν έδωσε διευκρινίσεις για το ποια είναι τα πρόσωπα αυτά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή πάντως κατασχέθηκε «μια μεγάλη ποσότητα αυτομάτων όπλων, πολύ εξελιγμένων, και εκρηκτικών», υλικού που «πιθανόν» επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης