Το Βερολίνο επιδιώκει πλέον ενεργά να πείσει και χώρες-μη μέλη της Ε.Ε. να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της υποστήριξης της Μόσχας στους αποσχιστές αντάρτες οι οποίοι δρουν στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε την Τετάρτη μια εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας διευκρίνησε πως το Βερολίνο διεξάγει συνομιλίες με χώρες όπως είναι η Ελβετία και η Τουρκία. Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας Γερμανός αξιωματούχος είπε στο Reuters πως η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να διευρυνθεί ο κατάλογος των κρατών τα οποία λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποφασισμένη να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα εμφανίστηκε εξάλλου και η Νορβηγία, που έχει ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. «Σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να αναλάβουμε δράση», ανέφερε σήμερα ο Μπέργκε Μπρέντε, ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του οποίου προΐσταται.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν κυβερνήσεις κρατών της Ασίας ως προς αυτό.

Στη Σιγκαπούρη, ένα ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις διαφόρων ασιατικών χωρών —που πλέον καθίστανται όλο και πιο σημαντικές για τις ρωσικές εξαγωγές— να επιβάλουν και αυτές κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος εξήγησε πως ήδη μετέβη στο Πεκίνο και στη Σεούλ αυτή την εβδομάδα, όπου είχε επαφές με ομολόγους του και επιχειρηματίες, ενώ θα βρίσκεται μεθαύριο Παρασκευή στο Τόκιο για τον ίδιο λόγο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης