Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Tawakkol Karman, αποφάσισε πως ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί τα χρήματα που κέρδισε με αυτήν της τη διάκριση, είναι να τα δωρίσει. Η ίδια, είναι ακτιβίστρια από την Υεμένη και τιμήθηκε το 2011 με το Νόμπελ Ειρήνης, μέσω του οποίου έλαβε το ποσό των 500.000 δολαρίων.

Όπως δήλωσε, έχει ήδη δωρίσει τα χρήματα στους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων της εμπνευσμένης εξέγερσης της Αραβικής άνοιξης στην Υεμένη. «Το θεωρώ καθήκον μου προς τους νέους που θυσιάστηκαν για να φέρουν την αλλαγή και για να δημιουργήσουν μια Υεμένη βασισμένη στην ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την καλή διακυβέρνηση», επισήμανε η 34χρονη την περασμένη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Karman που κέρδισε το βραβείο για την αντίστασή της στην πολιτική του Ali Abdullah Saleh, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του έφερε αναταραχή και αποσταθεροποίηση στη χώρα, έμαθε πως ήταν υποψήφια για αυτήν τη διάκριση, ενώ βρισκόταν σε διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Έγινε η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που κερδίζει ένα τέτοιο βραβείο, ενώ η δράση της φαίνεται πως αποτελεί παράδειγμα για τις γυναίκες της Υεμένης και συμβάλλει τα μέγιστα στη θεμελίωση των δικαιωμάτων τους. Αυτή τη στιγμή, η ίδια είναι πρόεδρος μίας ομάδας γυναικών που μάχεται για την ελευθερία του Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Tawakkol Karman, δεν είναι η μόνη κάτοχος Νόμπελ που δωρίζει τα χρήματα του βραβείου. Τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν επίσης διαθέσει τα χρήματα από τα βραβεία Νόμπελ που κέρδισαν, σε διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης