Ο πλέον διάσημος κατασκοπευτικός μύθος στην ιστορία του κινηματογράφου γιορτάζει τα 50 χρόνια του. Εμείς σας παρουσιάζουμε την άλλη πλευρά: Τους Ρώσους και τις Ρωσίδες, που άλλοι πολέμησαν, και άλλοι ήταν στο πλευρό του 007.

1. Ρόζα Κλεππ (Rosa Klebb)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερμηνεύτηκε από: Λόττε Λένια (Lotte Lenya)

Ταινία: «Από τη Ρωσία με αγάπη» (1963)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρότυπο του καλού, τον θέλει να είναι και όμορφος. Όπως ο Τζέιμς Μπόντ. Αντίθετα η Ρόζα Κλεππ, η σαδιστική αντίπαλος του Μποντ από τον κύκλο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, είναι μια μικροκαμωμένη με γυαλιά και με «σεξ απίλ» αλα Μπρέζνιεφ… Προφανώς, τα στερεότυπα επέβαλαν στον συγγραφέα του Μποντ, Ίαν Φλέμιγκ, να δείχνει τους κομμουνιστές ως αδικημένους από την φύση. Στην ταινία βέβαια, βασικός εχθρός δεν είναι η Σοβιετική κατασκοπία, «Smersch», αλλά η φανταστική τρομοκρατική ομάδα «Phantom». Η Ρόζα Κλεππ, το όνομα της οποίας ακούγεται σαν παρωδία του παλιού γυναικείου συνθήματος, «Ψωμί και τριαντάφυλλα», ήταν πρώην τμηματάρχης της «Smersch». Επιχειρεί με εντολή της «Phantom» να παγιδεύσει τον Μποντ, αλλά αποτυγχάνει στο τέλος παρά το μυστικό της όπλο, που δεν ήταν άλλο από τις πτυσσόμενες δηλητηριασμένες λεπίδες στα παπούτσια.

Τον ρόλο της Κλεππ υποδύθηκε η αυστριακή Λόττε Λένια που το 1935 μαζί με τον άνδρα της, τον συνθέτη Κουρτ Βάιλλ («Η όπερα της πεντάρας») μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Η Λένια δήλωσε, ότι μετά τον ρόλο της στην ταινία με τον Μποντ, όταν συναντούσε άγνωστους ανθρώπους πάντα περιεργάζονταν πρώτα τα παπούτσια τους.

2. Τάνια Ρομάνοβα (Tatjana Romanova)

Ερμηνεύτηκε από: Ντανιέλα Μπιάνκι (Daniela Bianchi)

Ταινία: «Από τη Ρωσία με αγάπη» (1963)

Εδώ η ταλαντούχα απόγονος κατασκόπων, Τατιάνα Ρομάνοβα, πιστεύει ότι θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην πατρίδα της με το να παίξει το δόλωμα για τον Τζέιμς Μποντ, αλλά στην πραγματικότητα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την διεθνή μυστική οργάνωση «Phantom», ένα συρφετό από γκάγκστερς με φαντασιώσεις επικυριαρχίας πάνω σε ολόκληρο τον κόσμο. Και φυσικά το σχέδιο να βάλει σε πειρασμό τον καρδιοκατακτητή 007, αποτυγχάνει. Αντί αυτού, η σχέση των δυο υπερπηδά κάθε ιδεολογικό εμπόδιο.

Πολλά δεν ταιριάζουν στο «Από την Ρωσία με αγάπη», όπου μια σοβιετική πράκτορας μετατρέπεται σε ένα από τα κορίτσια του Μποντ. Η υπολοχαγός Ρομάνοβα πολεμούσε αρχικά από αφέλεια με την λάθος πλευρά, κατά τα άλλα όμως ενσαρκώνει την επαρχιώτικη αθωότητα. Αλλωστε, μπορεί κάποιος που φέρει το όνομα της τσαρικής οικογένειας να σκαρώνει κάτι κακό;

Η ιταλίδα Ντανιέλα Μπιάντσι στον ρόλο της δίπλα στον Σων Κόννερυ έπρεπε να είναι κυρίως εμφανίσιμη. Κάτι, που δίχως άλλο αυτή μπορούσε να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Το φωτομοντέλο υπήρξε το 1960 «Μις Ρώμη» και είχε καταταγεί δεύτερη στον διαγωνισμό ομορφιάς «Miss Υφήλιος». Η καριέρα της Μπιάντσι ως ηθοποιού έληξε ήδη το 1968 και περιορίστηκε στο να γυρίσει συνολικά μόνο δέκα ταινίες.

3. Άνια Αμάσοβα (Anja Amassova)

Ερμηνεύτηκε από: Μπάρμπαρα Μπαχ (Barbara Bach)

Ταινία: «Ο Κατάσκοπος που με αγάπησε» (1977)

Μποντ; «Ενα σοβινιστικό γουρούνι». Αυτό το είχε πει κάποτε η Μπάρμπαρα Μπαχ, μοντέλο του Playboy και ηθοποιός από τις ΗΠΑ με αυστριακές ρίζες. Στον ρόλο της ως ταγματάρχης της ΚGB, η Άνια Αμάσοβα έβλεπε το ζήτημα κάπως διαφορετικά. Με την προαναγγελθείσα εκδίκηση για το θάνατο του αγαπημένου της και πάλι δεν θα γίνει τίποτα. Στην τελική σκηνή του «Ο κατάσκοπος που με αγάπησε», αντί για αυτό, καθαρίζει τον συνάδελφό της που υποδύονταν ο Ρότζερ Μουρ, απλά με έναν φελλό σαμπάνιας. Τέλος καλό όλα καλά.

Στην ταινία αυτή η Aμάσοβα, με κωδικό όνομα τριπλό Χ, σε αντίθεση με μερικά άλλα κορίτσια του Μποντ, ήταν πέρα για πέρα υψηλής κλάσης. Ακόμη και τον ανοιχτό λογαριασμό της με τον Μποντ ως τέλεια επαγγελματίας θέλει να τον κλείσει μόνο αφού έχει τελειώσει την δουλειά. Και την τελειώνουν οι δυο τους στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Η Μ16 και η KGB δίνουν εντολή στους καλύτερους ανθρώπους τους να διαλευκάνουν την εξαφάνιση ενός βρετανικού και ενός σοβιετικού ατομικού υποβρυχίου. Τα ίχνη οδηγούν στην υποθαλάσσια αυτοκρατορία του πάμπλουτου ιδιόρρυθμου τύπου Καρλ Στρόμμπεργκ (Κουρτ Γιούργκενς, σε μία από τις τελευταίες του ταινίες). Η πολιτισμική του κριτική είναι ανάξια λόγου, αντίθετα όμως αξίζει να δει κανείς τη τελική καταστροφική του οργή. Ο Μποντ και η Αμάσσοβα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, την γλυτώνουν φτηνά. 

Η Μπάρμπαρα Μπαχ παντρεύτηκε το 1981 τον ντραμίστα των Beatles, Ρίνγκο Σταρρ. Επτά χρόνια μετά, το ζεύγος νοσηλεύεται λόγω προβλημάτων αλκοολισμού, έξι εβδομάδες σε κλινική αποτοξίνωσης. Η Μπαχ δεν είχε πλέον ζήτηση ως ηθοποιός.

4. Νατάλια Σιμόνοβα (Natalja Simonova)

Ερμηνεύτηκε από: Ιζαμπέλα Σκορούπκο (Izabella Scorupco)

Ταινία: GoldenEye (1995)

Μερικές φορές τα σενάρια για τον «James Βond» μοιάζουν να έχουν γραφτεί σε κελί αποτοξίνωσης λόγω μέθης. Τόσο «φευγάτη» είναι η πλοκή. Αλλά το πιο απίθανο συνέβη ανάμεσα στην 16η και 17η ταινία, μπροστά στην είσοδο της κινηματογραφικής αίθουσας. Στο Βερολίνο το τείχος είχε πέσει. Τι θα γινόταν λοιπόν ο Μποντ, χωρίς το σιδηρούν παραπέτασμα; Με την ταινία «GoldenEye» μπαίνει δυναμικά στη δεκαετία του ‘90 που τον υποδέχεται με ένα σωρό νέους κακούς και ένα νέο σύμμαχο: Αντί για σοβιετικές γυναίκες πράκτορες με αθέμιτα μέσα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της προγραμματίστριας, Νατάλια Σιμόνοβα, θα καταφέρει να εξουδετερώσει ένα ρωσικό διαστημικό οπλικό σύστημα με το όνομα GoldenEye που είχε πέσει αρχικά σε λάθος χέρια.

Είναι η πρώτη ταινία του Πίρς Μπρόσναν ως Μποντ. Για δε, τη Σιμόνοβα, Ιζαμπέλα Σκορούπκο, μακράν ο μεγαλύτερος ρόλος της. Η Πολωνέζα που ζούσε στη Σουηδία είχε κατά τα άλλα μεγαλύτερη επιτυχία ως μοντέλο και τραγουδίστρια της Pop. 

5. Στρατηγός Άρκαντυ Ουρούμοφ (General Arkady Ourumov)

Ερμηνεύτηκε από: Γκότφριντ Τζον (Gottfried John)

Ταινία: GoldenEye (1995)

«Παραμορφωμένο στόμα, μικρά σχιστά μάτια και μέτωπο σαν Νεάντερνταλ». Όταν ήταν 17 χρονών ο γερμανός ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Γκότφριντ Τζον, πραγματικά μισούσε την εμφάνισή του. Ίσως αυτό να συνέβαλε, ώστε αργότερα να μπορεί να μπαίνει τόσο αυθεντικά στο πετσί των ρόλων του. Ο Τζον που στο μεταξύ είναι 70 χρονών, γύρισε ταινίες με σκηνοθέτες μεταξύ άλλων τους Ράινερ Βέρνερ Φασμπίτερ, Φόλκερ Σλέντορφ και Ντόρις Ντέρι. Στην ταινία «Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ εναντίον του Καίσαρα» υποδύθηκε τον ρωμαίο Καίσαρα. Είναι πολύ πιθανό αυτή ακριβώς η ικανότητα μεταμόρφωσης να συνέβαλε, ώστε να δοθεί στον καρατερίστα ηθοποιό ο ρόλος του ρώσου ανώτατου αξιωματικού στην ταινία «GoldenEye». Αλλά και το παραμορφωμένο στόμα του δεν μπορεί να έχει περάσει τόσο απαρατήρητο.

Ο Ουρούμοφ είναι υπεύθυνος στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την στρατιωτική χρήση του διαστήματος. Παίζει όμως διπλό παιχνίδι: Για το συνδικάτο κακοποιών «Janus» υπακούει στις διαταγές του πρώην πράκτορα 006, Άλεκ Τρεβελιάν, που θεωρείται νεκρός και καταστρέφει ένα κέντρο ελέγχου δορυφόρων. Την πράξη αυτή θέλει να την χρεώσει σε «αυτονομιστές της Σιβηρίας» και πυροβολεί χωρίς πολύ σκέψη τον υπουργό Άμυνας, όταν απειλείται να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αλλά και ο Τζέιμς Μποντ ξέρει πώς να κινηθεί στην μετα -σοβιετική Ρωσία. Σε μια άγρια καταδίωξη μέσω της Αγίας Πετρούπολης, καταλαμβάνει ένα T-55 -τανκ και σκοτώνει τον Ουρούμοφ. 

6. Ξένια Ονάτοπ (Xenia Onatopp)

Ερμηνεύτηκε από: Φάλκε Γιάνσεν (Famke Janssen)

Ταινία: Golden Eye (1995)

Στο τέλος του φιλμ, το νεκρό σώμα της Ξένια Ονάτοπ κρέμεται από ένα δένδρο στην Κούβα, απαγχονισμένο με ένα σχοινί. «Της άρεσαν πάντα οι θλάσεις» λέει ο Τζέιμς Μποντ στυγνά. Η Ξένια Ονάτοπ, σύμφωνα με το στόρυ της ταινίας, γεννήθηκε στη Γεωργία και εκπαιδεύτηκε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στη σοβιετική αεροπορία. Το όνομά της είναι παιδιάστικο, και πολύ αστείο για μια τόσο όμορφη γυναίκα, με την οποία ακόμη και ο Τζέιμς Μποντ δεν θέλει να τα βάλει … και σίγουρα κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Ο λόγος είναι ένας: Πρόβλημα συμπεριφοράς. Η Oνάτοπ δολοφονεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό, γιατί αυτό της προκαλεί σεξουαλική ικανοποίηση (!). Όταν τα θύματα που συνηθίζει να συνθλίβει ανάμεσα στους μηρούς της, χάνουν τις αισθήσεις τους, αποτελεί για εκείνη την αποκορύφωση του πόθου της. Στην προηγούμενη υπηρεσιακή της θέση δεν έγινε αντιληπτή η παθολογική κατάστασή της, αλλά από τότε που η Ονάτοπ, την οποία ερμήνευσε η Ολλανδέζα Φάμκε Γιάνσεν, εργάζεται για την μυστική υπηρεσία, «Janus», ο δρόμος της είναι στρωμένος με πτώματα. Σε μια κόντρα επίδειξης δύναμης στην Κούβα ψιθυρίζει στον Μποντ: «Αυτή τη φορά η απόλαυση θα είναι όλη δική μου». Σε αυτό, όμως, έκανε λάθος.

7. Βαλεντίν Ζουκόφσκυ (Valentin Zukovsky)

Ερμηνεύτηκε από: Ρόμπι Κολτράνε (Robbie Coltrane)

Ταινίες: «GoldenEye» (1995), «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός» (1999)

Ο Ρόμπι Κολτράνε δεν ήταν πάντα ο ημιγίγαντας Ρούμπεους Χάγκριντ στην ταινία «Harry Potter». Την εποχή πριν τους Χόγκουαρτς, ο Σκωτσέζος έπαιξε το ίδιο πειστικά τον πρώην πράκτορα της KGB, Βαλεντίν Ζουκόφσκυ, ο οποίος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πέρασε σε άλλες δουλειές. Με άλλα λόγια, στη μαφία. Κάτω από την κάλυψη ενός κλαμπ στην Αγία Πετρούπολη, εμπορεύεται όπλα. Και επειδή ο ένας μαφιόζος γνωρίζει τον άλλον, ο Τζέιμς Μποντ έρχεται μέσω αυτού σε επαφή με την «Janus», μια ρωσική οργάνωση του υπόκοσμου. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί και στο παρελθόν, μια συνάντηση που κατέληξε για τον πρώην σοβιετικό κατάσκοπο με μια αναπηρία στο πόδι: O Μποντ τον είχε πυροβολήσει στο γόνατο. Αλλά και το μπαστούνι έχει τα καλά του. Σ΄αυτό είναι κρυμμένο ένα όπλο. Όταν ο Ζουκόφσκυ – στο μεταξύ τελείως νόμιμος ιδιοκτήτης ενός Καζίνο και ενός εργοστασίου για χαβιάρι στην Μπακού- τραυματίζεται θανάσιμα από την Ηλέκτρα Κινγκ, αντίπαλο του Μποντ, ελευθερώνει λίγο πριν πεθάνει τον παλιό του συνάδελφο 007 με έναν πυροβολισμό –τρικ.

8. Στρατηγός Ορλόφ (General Orlov)

Ερμηνεύτηκε από: Στίβεν Μπέρκοφ (Steven Berkoff)

Ταινία: «Επιχείρηση Οκτάπουσι» (1983)

Εξωτισμός και τρέχουσα πολιτική. Αυτή η ταινία διαδραματίζεται πολύ μακριά και έτσι συνδυάσει τον εξωτισμό της Ινδίας με την αντιπαράθεση για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ. Η μυστηριώδης Octopussy εμπορεύεται λαθραία για λογαριασμό του πρίγκιπα Κεμάλ Χαν ρωσικούς θησαυρούς με την Δύση. Τους είχε βγάλει προηγουμένως εκτός της χώρας ο σοβιετικός στρατηγός Ορλόφ, τον οποίο υποδύονταν ο Βρετανός Στίβεν Μπέρκοφ (Rambo, Beverly Hills Cop).

Ο Oρλόφ είναι ένας σκληροπυρηνικός κομμουνιστής που φλερτάρει με την ιδέα μιας επίθεσης στην Δυτική Γερμανία, πράγμα που δεν βρίσκει σύμφωνους τους κομματικούς του συντρόφους. Συνεπώς θέλει να πραγματοποιήσει το εγχείρημά του μόνος του. Χωρίς να το γνωρίζει η Octopussy, ανταλλάσει τον τσαρικό θησαυρό, που νόμιζε ότι έφερε με το περιπλανώμενο τσίρκο της στη Δύση, με μια ατομική βόμβα. Σκόπευε να την ανατινάξει στον τόπο της επόμενης παράστασης, σε μια αμερικανική αεροπορική βάση.

Πίσω από αυτό βρίσκεται ο κατά κάποιο τρόπο συγκεχυμένος, αλλά με τις ανοησίες του Μποντ απόλυτα ταιριαστός συνειρμός, ότι δηλαδή το δυτικογερμανικό κίνημα ειρήνης μετά την καταστροφή θα απαιτήσει την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και έτσι η Δυτική Γερμανία θα αποτελέσει εύκολη λεία για την Σοβιετική Ένωση. Ο Μποντ όμως κατάλαβε το σχέδιο. Πάει στο βαγόνι του τραίνου για να εξουδετερώσει την βόμβα.

Ο Oρλόφ θέλει να το εμποδίσει. Στα σύνορα μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR) και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (BRD) πηδάει από το όχημά του για να ακολουθήσει το τραίνο και πυροβολείται από τους συνοριοφύλακες που –τι ειρωνεία της τύχης- τον πέρασαν για πρόσφυγα.

9. Στρατηγός Ανατόλ Γκόγκολ (General Anatol Gogol)



Ερμηνεύτηκε από: Βάλτερ Γκοτέλ (Walter Gotell)

Ταινίες: «Ο Κατάσκοπος που με αγάπησε» (1977), «Moonraker» (1979), «Για τα μάτια σου μόνο» (1981), «Επιχείρηση Οκτάπουσι.» (1983), «Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» (1985), «Με Το Δάκτυλο Στη Σκανδάλη» (1987)

Ήταν ένας δεύτερος ρόλος, αλλά τι ρόλος! Έξι φορές έπαιξε ο γερμανός Βάλτερ Γκοτέλ σε ταινίες του Μποντ τις δεκαετίας ‘70 και ‘80 τον αρχηγό της KGB, Ανατόλ Γκόγκολ. H φαλάκρα του ήταν τόσο οικεία στους κινηματογραφόφιλους, όσο και η ατάκα: «Ταραγμένος, αλλά όχι συγκινημένος».

Ο Γκόγκολ διευθύνει τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες από ένα τεράστιο, άβολο γραφείο στο Κρεμλίνο. Εχει επίσης, μια γραμματέα ονόματι δις Ρούμπλεβιτς, με την οποία τον συνδέει πιθανά κάτι παραπάνω από την έγνοια για την πατρίδα, πράγμα που ωστόσο περιορίζεται μόνο σε υπαινιγμούς. Το μικρό του όνομα θα έπρεπε σωστότερα να είναι Ανατόλι, αντί γι αυτό όμως αποκαλείται καμιά φορά και Άλεξ. Tα ρωσικά είναι για τους δημιουργούς του Μποντ ξένη γλώσσα. Ωστόσο, έχουν αποδώσει στον στρατηγό ανθρώπινα χαρακτηριστικά, κάτι που είναι αξιοπρόσεχτο. Ο Γκόγκολ είναι αντίπαλος, αλλά δεν είναι κάποιος τυφλωμένος υποκινητής της όξυνσης. Δράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, τις απορρίπτει αμέσως, και δεν κάνει πίσω σε περίπτωση συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών εχθρών. Μια φορά μάλιστα ο Γκόγκολ ταξιδεύει στο Λονδίνο, στην M16. Στις αποσκευές του μεταφέρει ένα παράσημο του Λένιν για τον Τζέιμς Μποντ.

10. Στρατηγός Λεονίντ Πούσκιν (General Leonid Puschkin)

Ερμηνεύτηκε από: Τζόν Ρις-Ντέιβις (John Rhys-Davies)

Ταινία: «Με Το Δάχτυλο Στη Σκανδάλη» (1987)

Πρώτα ο Γκόγκολ, και μετά ο Πούσκιν! Τι να πεί κανείς; Στα κεντρικά της KGB οι συνονόματοι ρώσων λογοτεχνών, ο ένας μπαίνει και ο άλλος βγαίνει. Ίσως να είναι απλά θέμα γούστου. Ίσως όμως να είναι μια διακριτική χειρονομία, ότι πρόκειται για έξυπνους ανθρώπους, αυτοί που διευθύνουν τις μυστικές υπηρεσίες. Όταν ο Ανατόλ Γκόγκολ ορκίζεται στο υπουργείο Εξωτερικών και φεύγει, αναλαμβάνει ο Λέονιντ Πούσκιν την υπηρεσία σε μια χώρα που είναι επηρεασμένη ήδη από την «Περεστρόϊκα». Έτσι στον επόμενο Μποντ, η KGB δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο.

Αλλά αυτή τη φορά καλείται ο Πούσκιν, που ενσαρκώνεται από τον Ουαλό, Τζον Ρις-Ντέιβις, να αντιμετωπίσει την ίντριγκα ενός πρώην συνεργάτη. Ο πρώην στρατηγός της KGB, Γκεόργκι Κόσκοφ, έχει καταφύγει στη Δύση και προσπαθεί να πείσει τον προϊστάμενο του Μποντ, ότι ο Πούσκιν έχει θέσει ξανά σε εφαρμογή το σχέδιο «θάνατος στους κατασκόπους» και έχει καταρτίσει μια λίστα με αλλοδαπούς κατασκόπους προς εκτέλεση. Όμως αυτή η ανατριχιαστική ιστορία εξυπηρετεί μόνο έναν σκοπό. Να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ώστε να κάνει με την ησυχία του τις δουλειές του με εμπόριο οπίου και να επωφεληθεί από την σοβιετική κατοχή του Αφγανιστάν. Ο Μποντ και ο Πούσκιν ενώνουν τις δυνάμεις τους, ο Kόσκοφ τελικά συλλαμβάνεται στην Ταγγέρη. 

11. Καμίλ (Camille)

Ερμηνεύτηκε από: Όλγα Κουριλένκο (Olga Kurylenko)

Ταινία: «Quantum of Solace» (2008)

Όλοι επιτρεπόταν να παίξουν σε Δυτικές παραγωγές το ρόλο του Ρώσου, εκτός από τους ίδιους τους Ρώσους! Ο Ομάρ Σαρίφ ήταν Ντόκτορ Ζιβάγκο, η Γκρέτα Γκάρμπο η κομμουνίστρια Νινότσκα και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ο σαξοφωνίστας Βλαντιμίρ Ιβάνοβ («Μόσχα στην Νέα Υόρκη»), για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα. Αυτό είχε τόσο παρατραβήξει, ώστε τα αγγλικά του Σουηδού Ντολφ Λούντγκρεν στο ρόλο του ως μηχανή του Βοx στο δράμα «Rocky IV», να θεωρούνται ρωσική προφορά…

Οι ταινίες του Bond βρίθουν επίσης, από Ρώσους που δεν είναι Ρώσοι. Και το 2008 ο νεοτερισμός: Ο γυναικείος πρωταγωνιστικός ρόλος στην μέχρι τώρα τελευταία ταινία του Μπόντ, «Quantum of Solace», καλύφθηκε από μια πραγματική ρωσίδα που το όνομά της είναι Όλγα Κουριλένκο. Αλλά, όλως περιέργως, στην ταινία δεν παίζει την ρωσίδα, αλλά μια βολιβιανή πράκτορα που θέλει να εκδικηθεί την οικογένειά της.

Ωστόσο, ούτε η Kουριλένκο δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί ρωσίδα χωρίς κάποιους περιορισμούς. Μεγάλωσε στην Ουκρανία και ζει από το 1995 στην Φρανκφούρτη. Πάντως η μητέρα της, Μαρίνα, είναι ρωσίδα. Πρώτη φορά τράβηξε την προσοχή μιας κυνηγού ταλέντων για μοντέλα σε ηλικία 13 ετών κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Μόσχα. Η εκπρόσωπος του πρακτορείου πλησίασε και μίλησε σε εκείνη και την μητέρα της στην κυλιόμενη σκάλα του μετρό.

12. Μαξ Όττο φον Στίρλιτς (Max Otto von Stierlitz)

Ερμηνεύτηκε από: Βιατσεσλάβ Τιχόνοφ (Wjatscheslaw Tichonov)

Σειρά: «17 στιγμές της Ανοιξης» (1973)

Ο Ρώσος Μποντ είναι εντελώς διαφορετικός. Λίγη δράση, σχεδόν καθόλου ιστορίες με γυναίκες … η κατασκοπευτική ιστορία «17 στιγμές της Ανοιξης» βασίζεται στην ψυχολογική ένταση. Η σειρά δώδεκα επεισοδίων λέγεται ότι στην πρώτη της προβολή, το καλοκαίρι του 1973, προσέλκυσε από 50 έως 80 εκατομμύρια ανθρώπους, κατά διάφορους υπολογισμούς, μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες. Γι αυτό επαναλήφθηκε μόλις τρεις μήνες μετά. Μέχρι σήμερα χαίρει εκτίμησης στους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Η δράση: Στην Υπηρεσία Ασφαλείας του Ράιχ, στο Βερολίνο, μια από τις βασικές κεντρικές υπηρεσίες των ναζί, η Σοβιετική Ένωση έχει «στήσει αυτί», αφού εκεί μέσα υπάρχει δικός της «άνθρωπος», ο υποδιοικητής των SS, Μαξ Όττο φον Στίρλιτς ή αλλιώς Μαξίμ Ισάγεφ, ή Βσεβόλοντ Βλαδιμίροφ. Στις αρχές του 1945 ερευνά τις φήμες, που θέλουν έναν έμπιστο του Χίτλερ να σχεδιάζει να κλείσει μεμονωμένα συμφωνία ειρήνης με τους Συμμάχους. Ο Στίρλιτς, ένας ψυχρός διανοούμενος, γνωρίζει σύντομα για ποιον πρόκειται, αλλά στο μεταξύ, στον περίγυρό του αυξάνει η καχυποψία απέναντί του.

Η σειρά οφείλει την πρωτοφανή επιτυχία της και στο γεγονός, ότι δείχνει ολόκληρη την γερμανική ηγετική ομάδα: Τους Χίτλερ, Γκέρινγκ, Χίμλερ και πολλούς άλλους. Περιέργως οι Γερμανοί εμφανίζονται ασυνήθιστα ουδέτεροι, ως άνθρωποι με σάρκα και οστά και όχι ως καρικατούρες του εαυτού τους.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης