Η Αυστραλία φαίνεται πως κατάφερε να αποφύγει τη διεθνή οικονομική κρίση, παραμένοντας μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που δεν έχει κοιτάξει – μέχρι στιγμής – κατάματα το πρόσωπο της ύφεσης. Αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι το αποτέλεσμα της οικονομικής επιτυχίας είναι ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής. Το δείχνουν και τα λεμόνια. Σε ένα χωριό για παράδειγμα – όχι και τόσο μακριά από καλλιέργειες λεμονιών – η τιμή του ενός λεμονιού ανέρχεται σε 1,70 ευρώ.

«Πώς είναι δυνατόν να ζήσει, να φάει κανείς σε αυτήν τη χώρα;» ρώτησε η ανταποκρίτρια του BBC τους Αυστραλούς γονείς της. «Αγάπη μου, ρίξε μια ματιά γύρω σου. Ο κόσμος εδώ έχει χρήματα. Ζούμε σε μια απίστευτα πλούσια χώρα» απάντησε στην ανταποκρίτρια του BBC, Μάντλιν Μόρις, ο μπαμπάς της. Και εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως έχει δίκιο. Τα τελευταία 12 χρόνια, η Αυστραλία έχει αλλάξει. «Ήταν πάντα μια τυχερή χώρα, ευλογημένη με γόνιμη γη, πολλή λιακάδα και πολλούς φυσικούς πόρους. Τώρα είναι ακόμη πιο τυχερή. Ο κόσμος είναι πλούσιος, πολύ πλούσιος ίσως. Τόσο πλούσιος, που κανείς δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει για ένα λεμόνι όσα λεφτά βγάζουν οι γείτονές τους στην Ασία την… ημέρα» γράφει η Μόρις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από 10 χρόνια, ούτε μία πόλη στην Αυστραλία δεν ήταν στον κατάλογο με τις 50 πιο ακριβές στον κόσμο. Τώρα τρεις είναι ανάμεσα στις 15 ακριβότερες. Οι δρόμοι είναι πεντακάθαροι. Το γρασίδι, σχεδόν παντού, καταπράσινο και καλοκομμένο. Στους δρόμους δύσκολα θα πετύχεις αυτοκίνητο… δεκαετίας. «Ρώτησα έναν ταξιτζή αν πιστεύει ότι οι Αυστραλοί είναι πλούσιοι. Εκείνος μου είπε ότι οι γονείς του κατάγονται από την Τουρκία. Μετά με κοίταξε σαν να ήμουν ηλίθια. “Ζούμε μέσα στην πολυτέλεια εδώ”, μου είπε, δείχνοντας τον γαλάζιο ουρανό και τον υπέροχο ορίζοντα της πόλης. Έτσι, τον ρώτησα αν πιστεύει ότι οι Αυστραλοί είναι ευτυχισμένοι. Αυτήν τη φορά αναστέναξε» συμπληρώνει η Μόρις.

«Όταν πήγαινα σχολείο, ο δάσκαλος μας ρώτησε ποιος έπρεπε να δουλεύει πιο σκληρά, οι φτωχοί Αφρικανοί ή οι πλούσιοι Αμερικανοί; Πολλοί είπαμε οι Αφρικανοί, αλλά ο δάσκαλος μας είπε “όχι, είναι οι Αμερικανοί”. Επειδή δουλεύουν όλο και πιο σκληρά για να μπορούν να πληρώνουν για την ωραία τους ζωή. Οι Αυστραλοί, λοιπόν, είναι οι Αμερικανοί του σήμερα» της είπε ο ταξιτζής. «Είναι πολύ λογικό. Ως χώρα, είμαστε πιο πλούσιοι τώρα από ό,τι θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί πριν από 20 ή έστω πριν από 10 χρόνια» καταλήγει η δημοσιογράφος του BBC.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης