Με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, σε ένα μη προγραμματισμένο ραντεβού στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, έξω από την Καμπούλ.

Με ανακοίνωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ τόνισε χθες ότι η νέα αμερικανική στρατηγική για τη Νότια Ασία καθιστά σαφή τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για ειρήνευση του Αφγανιστάν και πάταξη των κρησφύγετων τρομοκρατικών οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη Τίλερσον έγινε λίγο μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων κατά το οποίο σκοτώθηκαν 200 άτομα. Οι επιθέσεις είχαν στόχο σιιτικά ισλαμικά τεμένη και εγκαταστάσεις της αφγανικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τους «Times» της Νέας Υόρκης, η CIA αποφάσισε -κατ’ εντολήν του προέδρου Τραμπ- την επέκταση των μυστικών της επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αποστέλλοντας στη χώρα έμπειρα στελέχη και εκπαιδευμένους υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, με στόχο την εξόντωση της ηγεσίας των Ταλιμπάν και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί μεταστροφή της τακτικής της CIA στο Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα η ηγεσία της CIA θεωρούσε ότι οι επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν αποτελούν χάσιμο χρόνου και κεφαλαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης