Οι δολοφονίες δύο προέδρων – παρά το γεγονός ότι συνέβησαν με διαφορά ενός αιώνα – έχουν σημαδέψει την αμερικανική ιστορία. Ο λόγος για αυτές του Αβραάμ Λίνκολν και του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από εκείνη την Παρασκευή της 22ας Νοεμβρίου 1963, όταν φονικές σφαίρες αφαίρεσαν τη ζωή του πρώτου ρωμαιοκαθολικού αλλά και νεότερου στην ιστορία προέδρου των ΗΠΑ, του Τζον Κένεντι – πιο γνωστού ως JFK.

Ακόμη και σήμερα, μισό αιώνα μετά, λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν το πόρισμα της περίφημης «Επιτροπής Γουόρεν», σύμφωνα με το οποίο μοναδικός δολοφόνος ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, που με τη σειρά του είχε δολοφονηθεί μία ημέρα μετά, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική συνοδεία στον ανακριτή…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σφαίρα που βρήκε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σκότωσε και το όραμα των Αμερικανών για την αλλαγή, όπως τη φανταζόταν και μοιραζόταν με τους ψηφοφόρους του ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Το χέρι το οποίο όπλισε την καραμπίνα την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 1963 δεν δολοφόνησε μοναχά έναν χαρισματικό και επικοινωνιακό άνδρα, αλλά ενδεχομένως και το αμερικανικό όνειρο.

Μπορεί να μην κατόρθωσε (ή να μην πρόλαβε) να αποδείξει τις πολιτικές του ικανότητες, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χρόνος της διακυβέρνησής του αποκάλυψε την έλλειψη αυτών, όμως ο Κένεντι αποτέλεσε το σύμβολο του αμερικανισμού.

Ο 46χρονος πολιτικός ατάφερε να αποτελέσει πρότυπο για τους Αμερικανούς, καθώς και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ήταν, όντως, ένας σπουδαίος πρόεδρος; «Μήπως ήταν ένας απερίσκεπτος και ελαφρύς ή ακόμα χειρότερα ένας πρόεδρος-celebrity; Πώς η δολοφονία του επισκίασε ή υποβάθμισε τα επιτεύγματά του; Και ποιο από τα επιτεύγματα αυτά -κοινωνικά δικαιώματα και φτώχεια- δεν έθεσε σε εφαρμογή ο διάδοχός του, ο Λίντον Τζόνσον;» διερωτάται η διευθύντρια των «New York Times», Τζιλ Έιμπραμσον.

Στη =μία όψη του νομίσματος παρουσιάζεται σαν ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην άλλη ως το πρόσωπο της πυραυλικής κρίσης, που παρ’ ολίγον να φέρει τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση στα πρόθυρα πυρηνικής σύγκρουσης, καθώς και την αποτυχημένη απόβαση του Κόλπου των Χοίρων στην Κούβα.

Σε κάθε περίπτωση, ο JFK ήταν ο άνθρωπος που με την ελπίδα, την αισιοδοξία του και τη ρητορική του γοήτευσε τους Αμερικανούς, αλλά και όσους βρίσκονταν εκτός των ΗΠΑ. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τον λόγο του στο Βερολίνο το 1963, όπου μπροστά στο πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων Γερμανών που παραληρούσαν έλεγε την περίφημη φράση: «Ich bin ein Berliner» («Είμαι ένας Βερολινέζος»).

Μπορεί, λοιπόν, η κληρονομιά που άφησε να μην είναι ολοκληρωμένη, με κάποιους να πιστεύουν ότι, αν δεν είχε δολοφονηθεί, δεν θα έμενε στο μυαλό και στην καρδιά των Αμερικανών πολιτών, ωστόσο ο πρόεδρος των 1.000 ημερών αποτελεί ακόμα και σήμερα πρότυπο ενός ταλαντούχου πολιτικού. 

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Έρευνες, καταθέσεις, έγγραφα, μάρτυρες, βιβλία, συνεντεύξεις, ταινίες. Όλα με κοινό παρονομαστή τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ποιος τελικά σκότωσε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ; Ποιος έδωσε την εντολή για την εκτέλεσή του; Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ο δράστης ή το εκτελεστικό όργανο; Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν με πάθος τα πιο ευφάνταστα σενάρια.

Ο Λίντον Τζόνσον
Για πολλούς πίσω από τη δολοφονία του Κένεντι βρίσκεται ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, ο Τζόνσον εποφθαλμιούσε την προεδρία και σχεδίαζε την ανατροπή του Κένεντι. Την αντίληψη αυτή ενισχύουν οι δηλώσεις της Μαντλίν Μπράουν, ερωμένης του Τζόνσον. Με βάση, λοιπόν, όσα ισχυρίστηκε η Μπράουν, ο Τζόνσον, ο πρώην αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο διοικητής του FBI Έντγκαρ Χούβερ είχαν συναντηθεί την προηγούμενη νύχτα της επίθεσης. Ο Τζόνσον φέρεται να είπε ψιθυριστά στους δύο άνδρες: «Από αύριο αυτοί οι Κένεντι δεν θα με εξευτελίσουν ξανά. Δεν πρόκειται για απειλή αλλά για υπόσχεση».

Η μαφία
Φυσικά, από όλο αυτό το σκηνικό δεν θα μπορούσε να λείπει και η μαφία. Έτσι, τον Κένεντι φέρονται να εκτέλεσαν σε συνεργασία: η μαφία του Σικάγο, η μαφία του Μαϊάμι και η μαφία της Νέας Ορλεάνης, επειδή εξοργίστηκαν με την πρόθεσή του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα.

Η CIA
Εδώ το σκεπτικό λέει ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ήθελε να απαλλαγεί από τον Κένεντι, διότι είχε ανακαλύψει ότι η CIA σκόπευε να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο. Τα υψηλά στελέχη της υπηρεσίας, λοιπόν, φοβούνταν πως ο Κένεντι θα τους αποδυνάμωνε ή ακόμα χειρότερα θα τους έπαυε. Επομένως, διέταξαν την εκτέλεσή του.

Η Fed
Τον Ιούνιο του 1963, λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του, ο Κένεντι είχε υπογράψει διάταγμα που παραχωρούσε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να εκδίδει «silver certificates» (σ.σ.: χαρτονόμισμα που τυπωνόταν στις ΗΠΑ έως το 1964). Οι λάτρεις των συνωμοσιών υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ελεγχόταν από μια ισχυρή μυστική οργάνωση διεθνών τραπεζιτών που φοβούνταν ότι θα έχαναν τη δύναμή τους, καθώς τον έλεγχο της ομοσπονδιακής τράπεζας θα αναλάμβανε ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι, εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη και την οικονομική ισχύ τους για να δώσουν εντολή για τη δολοφονία του Κένεντι.

Ο Τζορτζ Μπους
Οι διασυνδέσεις του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους με τη CIA και τη μαφία ήταν αρκετές για να οδηγήσουν στην εκτέλεση του Κένεντι. Πολλοί πιστεύουν τη θεωρία αυτή, καθώς ο Μπους βρισκόταν στο Ντάλλας την ημέρα της δολοφονίας. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο Μπους βρίσκεται και πίσω από τον θάνατο του Τζον Κένεντι Τζούνιορ.

Η KGB
Ο δράστης, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, είχε περάσει δύο χρόνια στην πρώην Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με σοβιετικούς διπλωμάτες. Μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί το σενάριο που θέλει την KGB να στρατολόγησε τον Όσβαλντ και να τον «προγραμμάτισε» να σκοτώσει τον Κένεντι. Την ίδια ώρα λέγεται πως η KGB δολοφόνησε και μία από τις ερωμένες του Κένεντι, τη Μέρι Πίντσοτ Μέγιερ, καθώς υπήρχε κίνδυνος να αποκαλύψει την αλήθεια για την εκτέλεση του εραστή της.

Τα X-Files
Οι συνωμοσιολόγοι που… σέβονται τον εαυτό τους δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι πίσω από τη δολοφονία του Κένεντι βρίσκονται οι εξωγήινοι. Σύμφωνα με αυτούς, ο Κένεντι ενδιαφερόταν πολύ για τη ζωή σε άλλους πλανήτες, ενώ λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του είχε συντάξει επιστολή προς τη CIA, από την οποία απαιτούσε να διαβάσει τα απόρρητα έγγραφα σχετικά με τους εξωγήινους. «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Λάνσερ (σ.σ.: μυστικό όνομα για τον Κένεντι) διεξάγει έρευνα για τις δραστηριότητές μας, που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε» φέρεται να αναφέρει σημείωμα από τον διευθυντή της CIA, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ο πρόεδρος θα αποκάλυπτε τα μυστικά προγράμματα της υπηρεσίας.

Ένας ζηλόφθονος ομοφυλόφιλος

Εδώ, ο πιλότος Ντέιβιντ Φέρι, ο οποίος ήταν ομοφυλόφιλος, είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον θάνατο του Κένεντι. Όπως ανέφερε ο πρώην εισαγγελέας της Νέας Ορλεάνης, Τζιμ Γκάρισον, ο Φέρι ζήλευε παθολογικά τον πρόεδρο, διότι «ήταν επιτυχημένος, γοητευτικός, δημοφιλής, πλούσιος και αρρενωπός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης