Μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου κατεγράφη το 2013 σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά επίσης και σε δημοκρατίες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontieres, RSF) σε μια μελέτη της που δίνεται στην δημοσιότητα σήμερα.

«Η κατάταξη ορισμένων χωρών, περιλαμβανομένων και δημοκρατιών, επηρεάζεται σημαντικά φέτος από μια ιδιαίτερα διασταλτική και καταχρηστική ερμηνεία της έννοιας της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, η κατάταξη αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο των ένοπλων συρράξεων στην ελευθερία της πληροφόρησης και όλους όσοι τη διασφαλίζουν», επεσήμανε η Λούσι Μοριγιόν, διευθύντρια του τμήματος ερευνών των RSF, που δημοσιεύουν σήμερα την ετήσια παγκόσμια κατάταξή τους για την ελευθερία του Τύπου, που αφορά σε 180 χώρες.

Η ετήσια κατάταξη αυτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι κατεγράφη μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η χώρα η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους από τους RSF, η Συρία, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, μόλις πάνω από τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση, ακολουθούμενη, όπως και την περασμένη χρονιά, από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης