«Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπραγοι σιωπώντας, τη στιγμή που στην Τουρκία δημοσιογράφοι, δικηγόροι και βουλευτές φυλακίζονται. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι δική μας η ευθύνη, η αιτία είναι η συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν. Επιδιώκουμε μια κατά το δυνατόν ευρεία πλειοψηφία, η οποία να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα» δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «der Spiegel» ο Πιτέλα τόνισε, επίσης, ότι η πόρτα του διαλόγου παραμένει μεν ανοικτή, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες οι συζητήσεις δεν έχουν κανένα νόημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες προτίθενται να καταθέσουν σχετική πρόταση την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πάντως, δεν έχει πολιτικές συνέπειες. Πρόκειται μόνο για ένα πολιτικό μήνυμα.

Διακοπή των διαπραγματεύσεων μπορούν να αποφασίσουν μόνο οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. με ειδική πλειοψηφία, όπως υπενθυμίζει το γερμανικό περιοδικό, ωστόσο τα κράτη αυτά δεν δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ευρωβουλευτών, όπως φάνηκε και στη συνάντηση την περασμένη Δευτέρα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Άγκυρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης